Mai mari, mai înalte şi plutitoare: Cum vor evolua eolienele pentru a furniza mai multă energie electrică
La nivelul Uniunii Europene aceste au produs 10% din cantatatea de electricitate necesară. Conform Finacial Times, în 2015 fermele de eoliene au reprezentat una dintre cele mai noi surse de obţinere a energiei electrice, atât în Europa cât şi SUA sau Canada.
De asemenea, mai puţin de 4% din electricitatea la nivel global a provenit în anul 2015 din cadrul eolienelor. Procentul nu este unul ce ar putea duce la schimbarea economiei globale, combustibilii fosili fiind încă principala sursă de energie a omenirii.
Membrii industriei eolienelor recunosc că sunt necesare mult mai multe evoluţii tehnologice pentru obţinerea unei surse de energie majore. Iată doar câteva dintre acestea:
Turbine eoliene mult mai mari
Energia generată de tubinele din urmă cu 25 de ani putea ajuta la alimentarea doar a câtorva case de dimensiune medie dintr-o ţară precum SUA. Dar cele din prezent au ajuns la capacitatea de a alimenta sute de case. Uriaşa turbină lansată anul acesta de către compania MHI Vestas din Danemarca poate produce aproximativ 9,5 megawati şi poate alimenta peste 8.000 de locuinţe. ”Este un tip de economisire deoarece prin dublarea mărimii turbinei costurile de instalare scad, iar întreţinere este efectuată doar în cadrul unei singure maşinării,” a declarat Matthey Wright, director din Marea Britanie al companiei Orsted din Danemarca.
Se preconizează că din 2024 vor fi amplasate turbine cu o capacitate de 15 megawati, susţine Giles Dickson, director executiv al companiei WindEurope. Până în 2030 aproximativ 30% din energia electrică a Europei ar putea proveni din eoliene.
Turbinele plutitoare
Turbinele din prezent sunt ancorate în podeaua marină, însă în cazul ţărilor precum Japonia, ce este amplasată pe o platformă continentală, construirea fermelor de eoliene este imposibilă din punct de vedere financiar. Japonia este una dintre ţările ce testează turbinele plutitoare pentru depăşirea problemei. ”Oamenii consideră că este un nonsens, că nu va putea fi realizat în următorii 50 de ani,” a declarat Adreas Nauen, director executiv al companiei Siemens Gamesa.
Anul acesta, turbinele produse de Siemens vor fi instalate pe o platforma petrolieră din Norvegia. Sistemul plutitor este mult mai costisitor decât cel amplasat la sol, costurile ar putea fi diminuate însă, datorită instalării unui grup mai mare de turbine.
Stocarea energiei
În prezent, specialiştii lucrează la o metodă de stocare a energiei din perioadele însorite şi cu vânturi puternice pentru acele momente în care factorii meteorologici nu permit funcţionarea turbinelor. În SUA, compania Deepwater Wind plănuieşte să implementeze într-o fermă de eoliene un sistem de stocare a energiei fabricat de Tesla.
Zmeele
Unele companii doresc să treacă de pragul turbinelor eoliene şi să se axeze pe o nouă modalitate de generare a energiei prin intermediul aerului. În Scoţia, compania Kite Power Systems a investit 5 milioane de lire în cadrul unui plan de lansare a două zmee la o altitudine de 457 de metri ataşate unui sistem de generare a electricităţii. Compania susţine că noua abordare ar putea reprezenta o variantă mult mai ieftină decât cea a turbinelor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: