Lightyear One, o maşină a cărei abilitate de a folosi lumina solară – o caracteristică despre care se credea că este imposibil de pus în practică, tocmai a câştigat Climate Change Innovation Award, un concurs prestigios care premiază inovaţiile tehnologice care au miza de a reduce impactul societăţii umane asupra mediului.
Maşina a fost proiectată de compania olandeză Lightyear, iar aceasta „se încarcă singură”. Poate fi condusă luni de zile fără să fie încărcată şi are o autonomie de 400 – 800 de kilometri, scrie Futurism.
Totuşi, marea problemă este fezabilitatea acesteia. Mulţi au susţinut că nu doar proiectul nu poate fi practic, ci că acesta este pur şi simplu imposibil. Spre exemplu, o capotă solară care a fost proiectată pentru a alimenta Toyota Prius a putut fi folosită doar în combinaţie cu o baterie tradiţională şi a adăugat doar câţiva kilometri la autonomie.
De asemenea, inginerii care au calculat capacitatea unui astfel de automobil în condiţii optime de lumină solară, iar rezultatele nu au fost satisfăcătoare, motorul având doar 6,4 cai putere.
Cei din spatele Lightyear One susţin că automobilul lor va depăşi atât problemele tradiţionale asociate cu tehnologia, precum lipsa de disponibilitate a luminii solare şi performanţa slabă. Este dificil însă de imaginat ca un astfel de proiect să aibă mare succes, având în vedere tehnologia disponibilă şi eşecurile din trecut ale altor companii de a crea o maşină solară.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O nouă tehnologie poate revoluţiona maşinile electrice: bateriile care se încarcă instant
Viitorul industriei auto: maşinile electrice încărcate wireless (VIDEO)