Proteina ce provoacă apariţia bolii Alzheimer s-ar putea răspândi în creier precum o infecţie

10 01. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Deşi fenomenul nu a putut fi observat direct, descoperirea ar putea oferi informaţii cu privire la modul în care apare neurodegenerarea. Conform Science Magazine, tau este una dintre cele două proteine care duc la formarea unor aglomerări în creierul persoanelor afectate de Alzheimer. 

Cercetătorii din cadrul Universităţii Cambridge au combinat două tehnici de imagistică cerebrală, imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională şi tomografie cu emisie de pozitroni pentru a analiza 17 pacienţi cu Alzheimer. Aceştia au descoperit că cele mai mari concentraţii ale proteinei tau se regăseau în zonele cerebrale de legătură, ceea ce sugerează că tau s-ar putea răspîndi asemănător unei epidemii. Teoria ”infectării transneuronale” propusă anterior şi testată în cazul şoarecilor se dovedeşte a fi corectă şi în cazul oamenilor, afirmă specialiştii. ”Până în prezent nu a fost descoperită în cazul oamenilor Este incredibil,” a declarat neurologul Thomas Cope, unul dintre autorii studiului. 

Nathan Spreg, neurolog din cadrul Institului Neurologic din Canada, susţine că teoria este ”fascinantă”, însă alţi specialiştii au declarat că rezultatele nu pot fi conclusive doarece pacienţii nu au fost urmăriţi pe o perioadă îndelungată de timp. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce nu îşi mai recunosc bolnavii de alzheimer apropiaţii?
 
Cercetătorii au descoperit un posibil tratament împotriva bolii Alzheimer. Se vinde deja în farmacii – VIDEO
 
S-a descoperit cauza bolii Alzheimer. Tratamentele se concentrau până acum pe altă anomalie din creier – VIDEO
 
Ce trebuie să facem pentru a preveni demenţa? Francezii au găsit răspunsul