Home » Știință » A fost descoperit cel mai mare număr prim şi este atât de lung încât ai putea să străbaţi distanţa Bucureşti – Buzău şi tot nu s-ar termina

A fost descoperit cel mai mare număr prim şi este atât de lung încât ai putea să străbaţi distanţa Bucureşti – Buzău şi tot nu s-ar termina

A fost descoperit cel mai mare număr prim şi este atât de lung încât ai putea să străbaţi distanţa Bucureşti – Buzău şi tot nu s-ar termina
Publicat: 06.01.2018
Un nou număr prim a doborât recordul pentru cel mai mare număr de acest tip descoperit, fiind format din 23.249.425 cifre. Pentru că este prea mare pentru a fi pus într-un articol (sau în orice loc acceptabil pentru a fi putea fi citit), varianta sa comprimată este M77232917 şi este al 50-lea număr prim de tipul M descoperit.

Numărul prim este un număr care poate fi împărţit doar cu 1 şi cu el însuşi. Este un număr prim Mersenne (de aici litera „M”), care se poate afla prin multiplicarea doilor de multe ori şi scăderea unuia la sfârşit. Noul număr a înmulţit 2 de 77.232.917 ori (de aici numărul după M), scrie Science Alert.

Numărul este mai mare cu aproape un milion de cifre decât al doilea cel mai mare număr prim, care este tot un număr prim Mersenne. Marin Mersenne este un călugăr francez din secolul al XVII-lea care a studiat numerele prime şi a ajuns la această metodă.

Pe măsură ce numerele devin din ce în ce mai mari, numerele prime sunt tot mai dificil de găsit. Se îndepărtează tot mai mult unele de altele şi nu există un tipar al distribuţiei lor, deci aplicarea unui algoritm nu este simplă. Chiar şi formule exacte de a găsi numere prime, ci doar metode de a aproxima zona în care s-ar afla.

Desigur, acest număr, alături de alte numere prime, au fost descoperite cu ajutorul programelor specializate pe calculator.

Făcând parte din Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), voluntarul Jonathan Pace, un inginer electrician în vârstă de 51 de ani din Tennessee, a realizat această nouă descoperire. Recordul anterior al celui mai mare număr prim a fost stabilit în ianuarie 2016 şi avea cu 910.807 mai puţine cifre decât M77232917.

Noul record este atât de mare încât ar trebui 9.000 de pagini pentru a fi printat şi s-ar întinde pe 118 de kilometri, la o dimensiune a cifrelor de două cifre pe centimetru.

Numerele prime sunt importante pentru criptare, care foloseşte numere prime mari pentru că sunt dificil de găsit. Combinând două astfel de numere în criptare, vei avea ceva mult mai greu de spart, iar pe măsură ce computerele devin din ce în ce mai performante, şi numerele prime trebuie să devină mai mari pentru a ţine pasul.

De asemenea, astfel de descoperiri ne pot ajuta să înţelegem numerele prime şi, prin extensie, o parte a matematicii. Probabil după găsirea mai multor numere va emerge un tipar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un algoritm grecesc antic ar putea ascunde un nou set de numere prime

Exerciţiul de matematică pe care doar 1 din 1.000 de oameni reuşesc să-l rezolve. Poţi găsi soluţia corectă?

Omul care a revoluţionat matematica. Cum a reuşit Leonhard Euler să schimbe ştiinţele exacte – VIDEO

RĂSPUNS la problema de matematică pentru copiii de clasa I care a uimit internetul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase