Apa se comportă extrem de ciudat comparativ cu alte substanţe. Felul în care densitatea, cădura specifică, vâscozitatea şi compresibilitatea răspund la schimbări de presiune şi temperatură este total opus faţă de alte lichide cunoscute, scrie Science Daily.
Ştim că materia se contractă atunci când este încălzită, rezultând o creştere în densitate. Totuşi, la apă este invers, este cea mai densă la 4 grade Celsius, apoi, cu cât scade temperatura, începe să se dilate. Apa (aproape) pură continuă să se dilate şi mai jos de 0 grade, mai mult decât atât, dilatarea accelerează pe măsură ce apa devine mai rece. Alte proprietăţi, precum compresibilitatea şi căldura specifică, devin mai bizare pe măsură ce temperatura scade.
Acum, o echipă de savanţi de la Universitatea Stockholm, din Suedia, a reuşit să determine, cu ajutorul laserelor cu rază X din Coreea de Sud şi Japonia, că apa ajunge la maximul acestui comportament ciudat la -44 de grade Celsius.
Apa este unică, poate exista în două stări lichide care au feluri diferite în care leagă moleculele de H2O. Apa fluctuează între aceste stări, iar această fluctuaţie îşi atinge maximul la -44 de grade.
Mai mult decât atât, proprietăţile neobişnuite sunt diferite între apa normală şi apa grea (H3O), fiind mai pronunţate în H2O.
„Faptul că am putut să observăm proprietăţile apei în aceste condiţii de temperatură scăzută fără să îngheţe este un vis devenit realitate”, a precizat Harshad Pathak, cercetător în cadrul studiului. Această nouă metodă a permis astfel detectarea punctului critic al stărilor fluctuante şi bizare ale apei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Beneficiile apei calde asupra organismului
Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile