Un studiu recent ajunge la un rezultat ce poate revoluţiona astrofizica: găurile negre supermasive au un rol mult mai important decât s-a crezut anterior

07 01. 2018, 19:00

Savanţii au suspectat de câteva decenii că aceste găuri negre supermasive (de peste un milion de ori mai masive decât Soarele) din centrul galaxiilor sunt responsabile pentru încetinirea procesului de formare a stelelor, scrie Science Alert.

De asemenea, echipa a arătat că masa găurii negre determină cât de devreme se va opri generarea de noi stele. Cu alte cuvinte,  găurile negre supermasive nu doar că au controlul asupra formei galaxiilor, ci şi asupra numărului de stele formate.

„Este prima dovadă directă unde putem vedea efectul găurii negre asupra istoriei formării stelelor din galaxie”, a precizat Jean Brodie, profesor de astronomie şi astrofizică şi coautorul lucrării.

Cercetătorii au analizat spectrul de lumină emis de aceste găuri pentru a determina istoria stelară, când s-au stins şi cât au fost active ca stele.

„Pentru galaxiile cu aceeaşi masă de stele dar masă diferită a găurilor negre din centru, producţia stelelor din galaxiile cu găurile negre mai mari era oprită mai devreme şi mai rapid decât cele cu găuri negre mai mici”, a precizat Martin-Navarro, unul dintre cercetători.

Mai este însă de lucrat la această teorie. Mecanismul care leagă masa găurii negre de oprirea generării de noi stele este încă necunoscut.

O ipoteză este aceea că formarea stelelor este oprită de emisia cantităţii imense de energie a găurilor negre. Se crede că acest vânt cosmic opreşte sau încetineşte formarea stelelor prin risipirea gazului necesar naşterii corpurilor cosmice luminoase.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce există în interiorul unei găuri negre. ”Sunt mult mai frumoase şi mai complexe faţă de ceea ce se credea până acum”

Savanţii pot demonstra falsitatea teoriei lui Einstein odată cu descoperirea unei găuri negre supermasive

Un eveniment astronomic extrem de rar în care două găuri negre fuzionează va putea fi observat în premieră de cercetători

Un cercetător român a realizat un studiu care poate revoluţiona mecanica cuantică, unind două domenii de bază din fizică