Undele gravitaţionale, fenomenul care a deschis ”o nouă era a astronomiei” în 2017
În 2017, cercetătorii au detectat unde gravitaţionale provocate de un eveniment care a putut fi observat prin intermediul telescoapelor din întreaga lume. Conform Space, în urmă cu 130 de milioane de ani, două stele neutronice s-au contopit devenind o kilonovă. Interacţiunea dintre cele două a transmis către Pământ unde gravitaţionale, detectate pe 17 august de către instrumentele observatorului LIGO şi Virgo.
”Aproximativ 2.674 de specialişti din cadrul a 953 de instituţii au colaborat pentru o singură lucrare ştiinţifică,” a declarat scriitorul ştiinţific Adrian Cho.
În urma analizelor, specialiştii au ajuns la concluzia că razele gamma şi undele gravitaţionale sunt produse de contopirea dintre două stele neutronice. De asemenea, cele mai grele elemente din tabelul periodic, precum platina şi aurul, provin de la astfel de evenimente.
O nouă era a astronomiei
Specialiştii au denumit astfel perioada deoarece pot analiza evenimentele care au loc la o distanţă uriaşă prin intermediul a doi mesageri, lumina – sub forma fotonilor şi undele gravitaţionale. ”Ce s-a întâmplat anul trecut şi anul acesta cu undele gravitaţionale reprezintă un nou mod de studiere a universului care nu are legătură cu spectrul electromagnetic,” a declarat Kevin Marvel, director executiv al American Astronomical Society. Însă fenomenele pot fi detectate doar dacă sunt utilizate cel puţin trei telescopae în acelaşi timp, mai adaugă Marvel.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost identificata o noua categorie de gauri negre
Ciocnirea gaurilor negre poate revela sursa undelor gravitationale