O familie din Italia nu simte deloc durerea, nici măcar leziuni severe precum fracturi
Membrii familiei includ o femeie de 78 de ani, cele două fiice ale sale şi cei trei nepoţi. Toţi au această condiţie. Atunci când au fost analizaţi, unii membri ai familiei aveau fracturi în braţe şi picioare de care nu ştiau, scrie New Scientist.
„Câteodată simt durerea în ruperea iniţială, dar dispare foarte repede”, a precizat James Cox de la University College London. „Spre exemplu, Letizia şi-a rupt umărul când schia, dar a continuat să schieze pentru restul zilei şi apoi a condus acasă. Nu a mers la doctor decât a doua zi”.
Pentru a găsi cauza lipsei de sensibilitate, Cox şi colegii săi au realizat o serie de teste pe membrii familiei. Echipa a găsit că toţi cei şase indivizi aveau un număr normal de nervi în piele, dar toţi aveau o mutaţie într-o genă numită ZFHX2.
Atunci când echipa a înlăturat gena la şoareci, a găsit că animelele aveau o lipsă de sensibilitate atunci când o presiune mare era aplicată asupra cozii, dar erau hipersensibili la căldură. Se sugerează că gena poate juca un rol în controlarea durerii.
Apoi, echipa a administrat şoarecilor aceeaşi versiune a genei pe care o are familia din Italia. În acest caz, şoarecii erau mai puţin sensibili la stimulii de căldură. Gena controlează în mod normal activitatea altor 16 gene, dintre care unele sunt implicate în simţirea durerii.
Cox şi echipa sa doresc să înţeleagă modul în care aceste gene contribuie la reducerea senzaţiei de durere pentru a crea un nou tip de analgezice de care ar benefica persoanele cu durere cronică.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au găsit gena care cauzează moartea subită la oamenii tineri. Boala va putea fi tratată
Gena moştenită de la primii oameni creşte riscul apariţiei osteoartritei