Home » Știință » Era energiei ecologice infinite a început. O tehnică ce foloseşte laserul pentru crearea fuziunii nucleare poate fi realizată

Era energiei ecologice infinite a început. O tehnică ce foloseşte laserul pentru crearea fuziunii nucleare poate fi realizată

Era energiei ecologice infinite a început. O tehnică ce foloseşte laserul pentru crearea fuziunii nucleare poate fi realizată
Publicat: 16.12.2017
Progresele semnificative în lasere puternice au făcut ca tehnologia de fuziune nucleară bazată pe reacţiile hidrogen-bor să fie viabilă.

Într-o lucrare publicată recent în jurnalul ştiinţific Laser and Particle Beams, autorul principal al studiului, Heinrich Hora de la University of New South Wales din Sydney, împreună cu echipa sa internaţională de cercetători, au făcut un pas important în fuziunea nucleară, fiind mai aproape de realizare decât alte abordări, precum cele ale U.S. National Ignition Facility (NIF) şi International Thermonuclear Experimental Reactor care este în construcţie în Franţa, scrie phys.org.

„Consider că acest studiu pune abordara noastră înaintea celorlalte tehnologii de energie obţinută prin fuziune”, a precizat Hora, care a prezis în anii ’70 că fuzionarea hidrogenului şi borului poate fi posibilă fără a fi nevoie de echilibrul termic. În loc de plasmă cu temperaturi de milioane de grade şi câmp magnetic puternic care să o conţină în interiorul unui reactor masiv în formă de gogoaşă, fuziunea hidrogen-bor poate fi realizată prin utilizarea a două lasere puternice cu impulsuri rapide, care aplică forţe non-liniare pentru a comprima cele două nuclee într-unul singur.

Fuziunea hidrogen-bor nu elimină neutroni, astfel, nu există radioactivitate. Spre deosebire de metodele tradiţionale de obţinere a energiei care utilizează cărbune, gaz sau material radioactiv şi care se bazează pe încălzirea lichidelor precum apa pentru a mişca turbinele, energia generată de fuziunea H-B se poate transforma direct în electricitate.

Progresele tehnologice ale laserelor au făcut ca în experimentele recente să fie posibilă o „avalanşă” de reacţii de fuziune, care poate fi exploatată. „Este cel mai interesant lucru care se poate vedea în aceste reacţii în ultimele experimente şi simulări”, a precizat Hora. „Nu doar pentru că dovedeşte unele dintre studiile mele teoretice, dar s-a putut măsura reacţia în lanţ care duce la crearea unei energii de un miliard de ori mai mare decât era prezisă în condiţiile de echilibru termic”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Prima armă cu laser din lume este pregătită pentru luptă şi va revoluţiona conflictele armate

Reactorul de fuziune nucleară al americanilor are probleme. S-a făcut o eroare imensă

”Stelleratorul”, reactorul de fuziune care ar putea ajuta omenirea să producă energie nelimitată

Fuziunea nucleară – provocarea energetică a viitorului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase