Rezultatele unor testele clinice la care au participat peste 300 de persoane din Marea Britanie sugerează că un program intensiv de menţinere a greutăţii duce la remisia diabetului de tip 2 în 86% dintre cazurile în care pacienţii au reuşit să slăbească 15 kilograme sau mai mult. ”Descoperirea este extrem de impresionantă,” a declarat cercetătorul Roy Taylor, din cadrul Universităţii Newcastle. ”Ar putea revoluţiona modul în care diabetul de tip 2 este tratat,” adaugă el.
Science Alert notează că Taylor şi echipa sa au studiat 298 de adulţi cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani care au fost diagnosticate cu diabet de tip 2 în urmă cu şase ani.
Participanţii au fost înscrişi în cadrul unui program intensiv de menţinere a greutăţii sau într-un grup de îngrijire obişnuită a diabeticilor, acesta fiind un grup de control. Pentru cei 149 de indivizi programul de menţinere a greutăţii a reprezentat o dietă slabă în calorii, constituită din shake-uri şi supe în limita a 825-853 de calorii pe zi, pe o perioadă de 3-5 luni.
După acest program mâncarea a fost reintrodusă treptat în următoarele opt săptămâni. Participanţii au primit sprijin pentru menţinerea greutăţii, inclusiv terapie pentru cogniţie comportamentală şi ajutorul pentru creşterea activităţii fizice.
”Am descoperit că persoanele sunt foarte interesate de această abordare, aproximativ o treime din cei care au fost întrebaţi dacă vor să participe la studiu au fost de acord,” a declarat nutriţionistul Mike Lean din cadrul Universităţii din Glasgow.
Aproximativ 90% dintre cei care au pierdut aproximativ 15 kilograme sau mai mult diabetul de tip 2 a stagnat. În cazul grupului de control boala a intrat în remisie doar în 4% dintre cazuri.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: