Juliano César Silva Neves, fizician la Universitatea Campinas din São Paulo, Brazilia, sugerează că teoria ar putea fi greşită, scrie Newsweek.
În anii ’20, fizicianul Georges Lemaître a stabilit fundamentele teoriei Big Bang-ului când a propus un univers în expansiune. Descoperirea lui Edwin Hubble, publicată în 1929, conform căreia galaxiile se îndepărtează unele de altele a devenit o dovadă cheie că Universul provine dintr-un singur punct.
Grupul lui Neves prezintă însă o explicaţie alternativă. Punând la îndoială ideea că timpul are un început, se sugerează că faza de expansiune a Universului a venit după o fază de contracţie. Cu alte cuvinte, se poate spune că este vorba despre Big Crunch, opus evenimentului Big Bang, care l-a precedat pe acesta din urmă.
Teoria ridică un mare semn de întrebare: cum testezi o teorie care doreşte să explice un eveniment care a avut loc cu miliarde de ani în urmă? Răspunsul, conform lui Neves, este de a analiza găurile negre şi alte urme de când a început Universul.
„Cine ştie, pot fi vestigii ale găurilor negre în expansiunea actuală care datează din faza de contracţie anterioară şi au rămas intacte”, a precizat Neves.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Big Bang sau… altceva? Ce a fost înainte de Univers
Să fie oare aceasta cea mai bună dovadă a existenţei unui UNIVERS PARALEL?
Primul pulsar pitic alb a fost descoperit în Univers după o jumătate de secol de cercetări