O exoplanetă relativ aproape de noi poate avea atmosferă asemănătoare Pământului
This browser does not support the video element.
Planeta este numită 55 Cancri e şi se află la 41 de ani lumină de Pământ. Lumea extraterestră are un diametru de două ori mai mare ca cel al Terrei şi o masă de opt ori mai mare, scrie Space.
A fost descoperită în 2004 şi orbitează steaua sa la doar 2,3 milioane de kilometri distanţă, atât de aproape încât un an durează doar 18 ore. Din cauza gravitaţiei stelei, o faţă a planetei este mereu îndreptată către aceasta.
Observaţiile culese de telescopul spaţial Spitzer al NASA au scos la iveală că pe suprafaţă îndreptată către stea curge lavă, dar aceasta se întăreşte în partea întunecată.
Noul studiu a combinat aceste date cu un model cu privire la modul în care energia curge în jurul exoplanetei.
Rezultatele, care au fost publicate recent în Astronomical Journal arată că dacă planetei îi lipsea o atmosferă, senzorii cu infraroşu ai lui Spitzer trebuiau să vadă petele fierbinţi ale bazinelor cu lavă şi deplasarea căldurii dintr-o parte în alta a planetei. Noua analiză nu reflectă acest scenariu. Spitzer nu a observat petele, iar partea întunecată este mai caldă decât s-a crezut anterior.
„Dacă ar exista lavă pe planetă, ar trebui să acopere întreaga suprafaţă. Dar lava ar fi ascunsă vederii de atmosfera groasă”, a precizat Renyu Hu, astronom la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
Acea atmosferă ar conţine oxigen, azot şi vapori de apă, precum cea a Terrei, dar ar fi mai densă şi mai grea, au precizat cercetătorii.
55 Cancri e este incredibil de fierbinte pentru standardele terestre: temperatura pe partea luminoasă este de 2.300 de grade Celsius, iar pe partea opusă stelei se înregistrează temperaturi de 1.300 – 1.400 de grade Celsius.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Astronomii au descoperit un tip rar de exoplanetă care lasă în urmă o dâră de lumină
A fost descoperită exoplaneta cea mai asemănătoare cu Pământul
Cum ar fi viaţa pe o exoplanetă similară Terrei? Detaliile inedite aflate de astronomi