Prin intermediul utilizării unui ”sol marţian”, realizat de specialiştii NASA din rucola, îngrăşământ şi râme, cercetătorii au reuşit să observe faptul că râmele se pot reproduce, informează Science Alert.
”În mod clar îngrăşământul a stimulat creşterea, în special în solul marţian simulat, şi am observat că râmele sunt active,” afirmă principalul cercetător şi biolog Wieger Wamelink, din cadrul Universităţii Wageningen (Olanda). ”Însă cea mai mare surpiză a venit la sfârşitul experimentului, când am descoperit râme tinere în solul marţian simulat”, adaugă biologul.
Solul marţian simulat este o unealtă extrem de importantă pentru cercetările privind viitoarele misiuni marţiene. Acesta a fost dezvoltat de NASA în funcţie de probele observate prin intermediul roverelor şi a sondelor, iar compoziţia solului simulat este cât se poate de asemănătoare cu a materialul marţian.
Pe Pământ este relativ incorectă utilizarea termenului de sol, deoarece solul conţine materiale organice. Solul simulat poate fi utilizat pentru a observa cum acesta şi praful marţian pot afecta tehnologiile precum roverele, echipamentele de minerit şi costumele spaţiale. În ultimii ani, cercetătorii au observat modul în care plantele se pot adapta acestui material.
Aceste informaţii sunt necesare pentru momentul în care oamenii vor fi trimişi pe Marte, conform planului NASA pentru anul 2030. Wamelink şi chipa sa au demonstrat în 2016 că legumele pot fi crescute în acest tip de sol.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: