Un pas important în ştiinţă! Fizicienii au doborât un record în măsurarea unei proprietăţi fundamentale a protonului

29 11. 2017, 09:22

Momentul magnetic este o proprietate a particulelor care este o condiţie esenţială pentru apariţia magnetismului şi aplicată protonilor, semnifică o proprietate fundamentală a structurii atomice, scrie Science Alert.

Pentru a realiza o astfel de măsurătoare, savanţii au trebuit să izoleze un singur proton cu ajutorul capcanei Penning: au detectat semnalele termale ale ionilor (atomi sau molecule cu un număr diferit de protoni şi electroni) şi au folosit un câmp electric pentru a elimina protonii.

Un proton în capcana Penning îşi va sincroniza spinul (mişcarea de rotire) cu câmpul magnetic din interiorul capcanei. Detectorul a măsurat două frecvenţe: frecvenţa ciclotronică a protonului într-un câmp magnetic şi frecvenţa Larmor (precesia spinului). Dacă ar fi să comparăm cu o planetă, frecvenţa ciclotronică ar semăna cu mişcarea corpului în jurul stelei, iar precesia spinului ar însemna deplasarea axei verticale, formând un cerc imaginar deasupra corpului.

Împreună, acestea ajută la determinarea momentului magnetic. Georg Schneider, autor principal al studiului, a precizat că lucrarea „ne va ajuta să înţelegem mai bine structura atomică”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un pas important în fizică: oamenii de ştiinţă rezolvă problema antimateriei

Cercetătorii în fizică cuantică au ajuns la o concluzie uimitoare: conştiinţa umană există dinaintea naşterii

Descoperirea care poate rescrie ceea ce ştim despre materie: două echipe de cercetători au descoperit, independent una de cealaltă, o nouă particulă subatomică

Un cercetător român a realizat un studiu care poate revoluţiona mecanica cuantică, unind două domenii de bază din fizică