Neurosavanţii încearcă să modifice circuitele creierului pentru a eradica durerea
Savanţii doresc să elimine analgezicele periculoase, precum opioidele, prin crearea unui cu totul nou tip de tratament, care implică anumite modificări la nivel cerebral, acolo unde durerea este procesată, scrie Futurism.
Studiul ar putea ajuta aproximativ 25 de milioane de oameni care experimentează durere cronică.
Conform lui David Linden, profesor de neuroştiinţe la Universitatea John Hopkins, creierul are capacitatea de a controla durerea. „Creierul poate spune, ‘hei, asta e interesant. Măreşte volumul la această informaţie de durere care vine’. Sau poate spune ‘oh nu, dă volumul mai încet la asta şi acordă-i mai puţină atenţie”.
Vedem acest lucru în circumstanţe dramatice, precum soldaţii care nu realizează că sunt răniţi în timpul luptei.
Atunci când cercetătorii de la Brown University au dorit să vadă cum fenomenul de sus este posibil, au găsit că unii oameni sunt capabili să filtreze durerea. „Există o coordonare între partea frontală a creierului, care este regiunea care exercită controlul executiv, şi partea senzorială a creierului, care filtrează informaţia din mediul extern”, a precizat Stephanie Jones, cercetătoare în cadrul studiului. Aceasta a descoperit că cei cu durere cronică pot benefica în urma unor tehnici de meditaţie care le permite să remodeleze durerea şi răspunsul creierului la impuls.
Studiul face parte dintr-un context mai larg, unde cercetătorii din întreaga lume încearcă să contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor despre cel mai complex organ. Un lucru a devenit cert, aşa cum precizează Ian Cook, cercetător la UCLA, anume că „(creierul) este un organ impresionant de schimbător. De fiecare dată când oamenii învaţă ceva nou, există schimbări fizice în structura creierului care pot fi detectate”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire şocantă: viaţa continuă în creier după ce oamenii mor
Cele mai controversate teorii despre creierul uman. Creierul sugarilor este plin de canabis?
Cum reuşeşte creierul să perceapă timpul?
Viitorul este aici! Cercetătorii au inventat un cip care poate fi implantat în creier