În 2008, o sondă care orbitează Terra, numită PAMELA, a detectat mai mulţi pozitroni care bombardează Pământul decât ar fi trebuit, scrie Science Alert.
O echipă internaţională de cercetători a analizat măsurile recente de la HAWC (High-Altitude Water Cherenkov), observator care se găseşte în Mexic, pentru a testa ipoteza conform căreia antimateria în excess provine de la pulsari.
Pulsarii sunt stele neutronice, care formează impulsuri de particule şi lumină cu ajutorul câmpului magnetic puternic. Acest fenomen acţionează ca un accelerator de particule gigantic, lovind particulele unele de altele şi producând materie din energie. Particulele formate, electronii şi pozitronii (anti-electronii antimateriei), sunt expulzate în urma undelor de şoc produse de coliziuni.
Această ipoteză a fost testată, iar „detectorii de la observatorul HAWC au înregistrat radiaţiile gamma, emise de o anumită populaţie de electroni produsă de pulsari şi accelerate cu ajutorul energiei”, a precizat fizicianul Francisco Salesa Greus, de la Acadamia de Ştiinţe din Cracovia, Polonia.
„Întrebarea de bază era: numărul de electroni este suficient pentru ca interacţiunile să producă numărul potrivit de pozitroni?”, a specificat fizicianul.
Răspunsul a fost nu chiar. După 17 luni petrecute colectând date şi analizând-o, cercetătorii au găsit că pulsarii sunt responsabili pentru o parte din pozitronii în plus, dar numărul era încă mult prea mic pentru a explica prezenţa întregii mase de antimaterie care loveşte Pământul.
Aşadar, „alte explicaţii au început să devină plauzibile”, a adăugat Sabrina Casanova, cercetătoare la Institutul de Fizică Nucleară al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Una dintre explicaţii constă în degradarea particulelor masive de materie întunecată. Aceasta este o idee tentantă, mai ales că implică o materie care încă prezintă multe enigme pentru savanţi, iar o astfel de abordare ar putea duce la o înţelegere mai bună a naturii materiei întunecate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un mister astronomic, vechi de peste 40 de ani, a fost rezolvat cu ajutorul unei soluţii simple
Enigmatica materie neagră: cât de aproape suntem de a o „vedea”? (VIDEO)