Cercetătorii elveţieni au creat un material flexibil şi subţire care generează electricitate atunci când este întins sau comprimat, putând avea aplicaţii de la stimulatoare cardiace la îmbrăcăminte, scrie Science Alert.
Proprietatea materialului este posibilă datorită efectului piezoelectric. Acest efect ajută la convertirea vibraţiilor (mecanice) în impulsuri electrice.
Echipa de savanţi condusă de cercetătoarea româncă Dorina Opriş (foto jos) nu doar au creat un material revoluţionar, ci şi au dat un nou înţeles efectului piezoelectric. Înainte, acesta a fost observat doar în cristale, dar cercetătorii au descoperit că efectul are loc şi în materiale elastice.
Din păcate, materialul nu este uşor de produs. Nanoparticulele şi siliciul trebuie să fie modelate înainte de a fi conectate. Apoi, un curent electric puternic este introdus în stratul elastic pentru a crea efectul piezoelectric. Apoi, materialul trebuie expus la temperaturi ridicate şi scăzute.
În afară de aplicaţiile deja menţionate, „îl putem folosi lângă inimă pentru a genera electricitate de la bătăile inimii”, a precizat Opriş.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea
Acest material revoluţionar îşi schimbă dimensiunile precum caracatiţele
Materialul REVOLUŢIONAR din care vor fi confecţionate scaunele – FOTO