FOTO. Astronomii au aflat un aspect uimitor cu privire la planeta pitică Ceres
Descoperirile confirmă ideea conform căreia, în urmă cu sute de milioane sau chiar un miliard de ani, materialul de sub suprafaţa lui Ceres s-a ridicat până la exterior, creând fracturi în crusta planetei, scrie phys.org.
Acest proces poate permite elaborarea altor explicaţii în stabilirea evoluţiei planetei pitice.
Cu ajutorul navei spaţiale Dawn, savanţii au creat o hartă care conţine peste 2.000 de trăsături liniare pe Ceres mai mari de un kilometru în lungime, care sunt localizate în afara craterelor de impact. Cercetătorii au găsit că acestea există de două tipuri. Primul tip este reprezentat de lanţurile secundare, depresiuni circulare create de fragmente aruncate din craterele de impact. Al doilea tip, mai rar întâlnit decât primul, sunt lanţuri de cratere care au rezultat în urma fracturile din subsol.
Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Doar acestea din urmă oferă indicii cu privire la evoluţia internă a lui Ceres. Deşi este posibil ca acestea să se fi format în urma îngheţării unui ocean din subsol, scenariul este improbabil, pentru că aceste structuri nu sunt dispersate omogen pe suprafaţa planetei. De asemenea, este improbabil să se fi format în urma impacturilor cu corpurile străine, pentru că nu există suficiente dovezi de impact pe Ceres de o asemenea magnitudine încât să producă aceste fracturi la această scară. Cea mai probabilă explicaţie, conform cercetătorilor de la NASA, este aceea că materialul din adâncime a urcat la suprafaţă, formând acest tip de relief. Un motiv posibil pentru care materialul a urcat la suprafaţă este pentru că ar fi fost mai puţin dens decât crusta planetei pitice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Alunecările de teren de pe Ceres au scos la iveală un lucru uimitor: există multă apă
Cercetătorii au descoperit că planeta pitică Ceres are multă apă – VIDEO
Descoperire uimitoare cu privire la materia organică de pe Ceres: originea acesteia este nativă