Totul constă în anturaj, în persoanele cu care alegi să-ţi petreci timpul. Totuşi, acest lucru nu se rezumă la zicala „alege-ţi prietenii cu grijă”, scrie Science Alert.
Există două premize pe care Cerf s-a bazat atunci când a ajuns la concluzia că prietenii reprezintă cel mai important factor pentru satisfacţia pe termen lung.
Prima este că luarea deciziilor este obositoare. Multe studii au arătat că oamenii au o energie limitată dedicată luării deciziilor.
A doua premiză este că oamenii cred că se află în controlul fericirii lor prin luarea acestor decizii. Cerf respinge această idee, susţinând că luarea deciziilor şi, în general, judecata umană, poate greşi. Oamenii îşi amintesc experienţe rele ca fiind bune şi vice-versa; emoţiile intervin în luarea unei decizii raţionale.
Aici intervin prietenii. Studiile sale au arătat că atunci când doi prieteni se află unul în compania celuilalt, undele cerebrale ale lor încep să fie aproape identice. „Acest lucru înseamnă că oamenii cu care ieşim au un impact mai mare în felul în care percepem realitatea, iar unele dintre efecte este că devin asemănători”, a precizat Cerf.
Cercetătorul a combinat cele două idei, sugerând că atunci când un om creează o legătură strânsă cu altul, iar preferinţele sunt similare, acesta va fi mai puţin stresat atunci când va avea de luat decizii (precum la ce film să meargă sau în ce bar să-şi petreacă noaptea de sâmbătă). Mai mult decât atât, un sfat de la o persoană apropiată în luarea unei decizii grele este întotdeauna binevenit.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum atingem fericirea? O perspectivă ştiinţifică asupra modului în care învăţăm să ne bucurăm
Fericire sau tristeţe într-un cuplu? Rigiditate sau flexibilitate?
Motivul incredibil pentru care ar trebui să ne înconjurăm de oameni veseli