Rezultate neaşteptate în cazul unui studiu controversat menit să trateze Alzheimerului
Testele clinice controversate şi aclamate au început în 2014, iar rezultatele obţinute în prezent sugerează că sângele de la persoane tinere nu schimbă în niciun fel starea cognitivă a pacienţilor cu demenţă. Conform Science Alert, o serie de teste anterioare realizate pe şoareci au prezentat rezultate promiţătoare.
Totul a început prin intermediul unei tehnici numite parabioză. Tehnica, descrisă pentru prima dată în 1864, implică coaserea pielii a doi şoareci vii pentru conectarea sistemelor circulatoare ale celor doi. Atunci când a realizat acest experiement, Clive McCay din Universitatea Cornell a observat cum cartilajele şoarecelui mai bătrân au devenit mult mai tinere.
În cadrul studiului recent, specialiştii au putut observa cum şoarecii injectaţi cu sângele rozătoarelor mai tinere beneficiază de mai multe efecte pozitive. Specialiştii au descoperit că o proteină din sângele şoarecilor, denumită GDF11, poate restabili funcţiile muşchilor şi poate stopa declinul cardiac, dar cel mai important au reuşit să restabilească funcţiile cognitive.
Un studiu recent a sugerat că sângele din cordonul ombilical al oamenilor poate restabili funcţiile cognitive ale şoarecilor. Deşi au existat mai multe teste pe animale cu efecte pozitive, în cazul oamenilor nu au fost obţinute aceleaşi rezultate.
În cadrul studiului început în 2014, fiecare persoană a primit săptămânal transfuzii, timp de o lună de zile. Acestea fie erau de tipul placebo, fie cu plasmă extrasă de la donatori masculi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Deşi pacienţii nu au prezentat nicio reacţie adversă, nici rezultatele pozitive nu au apărut.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: