Extratereştrii ar putea fi mult mai asemănători cu oamenii decât se credea anterior
În cadrul unui nou studiu publicat în International Journal of Astrobiology, cercetătorii Universităţii din Oxford au prezentat în premieră cum poate fi utilizată teoria evoluţiei pentru susţinerea prezicerilor privind extratereştri. Phsy susţine că specialiştii au reuşit să demonstreze că procesele prin care extratereştrii au fost creaţi sunt aceleaşi care au modelat şi omul, precum selecţia naturală.
Teoria susţine ipoteza conform căreia formele de viaţă străine trec printr-o selecţie naturală, precum oamenii evoluează pentru a fi mai puternici de-a lungul timpului. Sam Levin, cercetător din cadrul Oxford, a afirmat: ”O sarcină fundamantală pentru astrobiologi este aceea de a se gândi la cum ar putea arăta fiinţele extraterestre. Avem un singur exemplu al formelor de viaţă, cele de pe Pământ.”
”În cadrul studiului am oferit o alternativă care utilizează teoria evoluţionistă pentru realizarea predicţiilor independente de viaţa de pe Pământ. Conform predicţiilor teoretice, extratereştrii ar fi compuşi în mare parte din silicon, nu ar avea ADN şi ar respira nitrogen, spre exemplu,” adaugă el.
Complexitatea speciilor de pe Pământ s-a dezvoltat ca un rezultat al unui număr variat de evenimente, cunoscute ca tranziţii majore. Aceste tranziţii apar atunci când un grup separat de organisme evoluează, de exemplu atunci când cele unicelulare devin pluricelulare. Atât teoretic, cât şi empiric, condiţiile extreme sunt necesare pentru apariţia tranziţiilor majore. În studiu mai este prezentată şi o înfăţişare ipotetică a extratereştrilor.
”Nu putem spune cu siguranţă dacă sunt bipezi sau dacă au ochi mari şi verzi. Dar considerăm că teoria evoluţionistă oferă un instrument unic pentru înţelegerea modului în care extratereştrii ar putea arăta. Precum oamenii, prezicem că ar putea fi compuşi din mai multe entităţi care ar coopera pentru producerea extraterestrului. La fiecare nivel, aceste organisme ar reprezenta mecanisme pentru eliminarea conflictelor, menţinerea cooperării şi ţinerea organismului în funcţiune,” a declarat Sam Levin.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: