Aproximativ un milion de persoane din întreaga lume mor anual din cauza siuciderii, iar prezicerea acestor intenţii este dificilă deoarece multe persoane nu doresc să discute despre aceste probleme. The Verge notează că o echipă de cercetători a observat activitatea cerebrală a două grupuri de adulţi.
Datale colectate au fost introdu-se într-un algoritm care a învăţat să prezică ce persoană avea gânduri suicidale cu o acurateţe de 91%. De asemenea, inteligenţa artificială a reuşit să prezică ce persoane au încercat să se sinucidă cu o acurateţe de 94%.
În cadrul studiului au fost implicaţi 34 de voluntari, 17 dintre ei aveau gânduri suicidale iar 17 nu prezentau acelaşi comportament. Voluntarii au citit 30 de cuvinte cere erau fie pozitive sau asociate morţii şi s-au gândit la ceea ce înseamna fiecare în timp creierul lor a fost scanat cu fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging).
Atunci când ne gândim la un anumit subiect, părţi diferite ale creierului se activează, afirmă Marcel Just, autorul studiului, psiholog din cadrul Universităţii Carnegie Mellon. Specialiştii au descoperit că la cuvintele ”moarte”, ”probleme”, ”fără griji” şi ”cruzime” au putut fi observate cele mai mari diferenţe dintre cele două grupuri. Aceştia au introdus rezultatele în cadrul algoritmului pentru toate persoanele cu excepţia uneia. În cele din urmă au introdus şi datele ultimei persoane, dar au lăsat algortimul să decidă din ce grup făcea parte. În cel de-al doilea experiment, specialiştii au încercat să înveţe algoritmul să diferenţieze persoanele care au încercat să se sinucidă de cele care nu au avut o astfel de tentativă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: