”Ciudăţenia” din procesul de formare a reliefului pe Marte. A apărut în absenţa unei cantităţi însemnate de apă

01 11. 2017, 18:00

Noua descoperire a fost realizată de cercetătorii de la The Open University (OU), cu ajutorul echipamentului specializat, care este capabil să simuleze condiţiile atmosferice de pe Marte, scrie Science Daily.

„Deşi savanţii ştiau deja că suprafaţa marţiană are trăsături deşertice, precum dunele – care apar ca rezultat al transportării sedimentului, dezbaterea cu privire la formarea lor a continuat până acum”, a precizat Jan Raack de la OU.

„Studiul nostru a scos la iveală că efectul de levitaţie cauzat de fierberea apei sub presiuni mici dă posibilitatea transportării nisipului şi sedimentului pe o anumită suprafaţă. Acesta este un nou fenomen geologic, care nu are loc pe Terra şi poate fi vital în înţelegerea proceselor similare pe alte suprafeţe planetare”, a adăugat savantul.

„Sursele apei lichide nu se ştiu cu exactitate, fiind nevoie de mai multe studii, totuşi, studiile au arătat că efectele unei cantităţi relativ mici de apă pe Marte în formarea reliefului au fost subestimate”, a menţionat Raack.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Au existat arbori pe Marte în trecut? O nouă teorie controversată sugerează că un trunchi de arbore apare într-o imagine publicată de NASA

Imagini uimitoare cu norii de pe cerul planetei Marte-FOTO

De ce omenirea nu va ajunge prea curând pe Marte? Acţiunile lui Elon Musk, criticate dur de către cercetătorul Mark McCaughrean: ”Nu este prezentat întotdeauna adevăratul scop”

NASA nu poate transporta omenirea pe Marte, din lipsă de fonduri