CSID a stat de vorbă cu medicul cardiolog Ştefan Busnatu care ne-a expus cauzele îmbolnăvirii inimii şi vaselor de sânge, dar şi investigaţiile care ne pot orienta asupra stării sănătăţii cardiovasculare.
CSÎD: De ce se îmbolnăvesc românii de inimă?
Dr. Ştefan Busnatu: O întrebare bună, cu un răspuns foarte simplu, cunoscut de mai toată lumea, însă din păcate dificil de contracarat. Românii se îmbolnavesc de inimă din cauza expunerii prelungite la factorii de risc cardiovasculari, în special fumatului, alimentaţiei inadecvate, dar şi pentru că cei mai mulţi au uitat să mai facă mişcare.
CSÎD: Ce greşeli de dietă conduc la boli cardiovasculare?
Dr. Ştefan Busnatu: Dietele de slabă calitate pot conduce la boli cardiovasculare. Acestea sunt adesea bogate în produse alimentare prelucrate, cereale rafinate şi zaharuri adăugate, sare peste 5 g pe zi, grăsimi nesănătoase din alimente de origine animală, consum redus de cereale integrale, fructe, legume, peşte şi nuci.
CSÎD: Cum trebuie să consumăm corect grăsimile animale?
Dr. Ştefan Busnatu: Grăsimile animale fac parte din categoria grăsimilor saturate sau “rele”. Acestea se găsesc în stare solidă la temperatura camerei şi când sunt consumate în exces, stimulează producţia de colesterol în corp, care se depune pe pereţii arterelor şi vaselor de sânge, favorizând ocluzia acestora. Grăsimile „rele” se găsesc în unt, brânză şi lapte gras, prăjituri şi produse de patiserie, smântână, frişcă, produse de fast-food, în galbenuşul de ou, carnea şi produsele din carne de porc, precum şi în marea majoritate a mezelurilor.