În prezent, există o activitate intensă pe suprafaţa Soarelui. Science Alert notează că o concentraţie a acestei energii provoacă apariţia petelor negre pe suprafaţa stelei caracterizate prin scăderea temperaturii din aceea zonă.
În afară de faptul că le poate fi afectată retina, oamenii au urmărit aceste pete solare de sute de ani, dar abia în 1859 (cu peste 200 de ani după apariţia telescopului) astronomul englez Richard Carrington a devenit primul om din istorie care a observat o explozie solară. Furtuna solară ce a avut loc după explozie a fost una dintre cele mai puternice din istorie, dacă s-ar fi întâmplat în prezent ar fi distrus o mare parte din tehnologiile de comunicaţii. După 13 ani, astronomul italian Pietro Angelo Secchi a notat observarea altei explozii solare.
Al treilea om care a putut observa fenomenul remarcabil a fost un tânăr necunoscut din Madrid, Spania. Spre deosebire de instrumentele avansate pe care predecesorii lui le-au folosit, Juan avea doar un telescop mic în curtea sa din spate. Băiatul a notat detalii despre tot ce a observat. Iar pe 10 septembrie 1886, eforturile sale de amator au fost răsplătite cu un fenomen spectaculos. ”În zona estică a emisferei sudice s-a format o pată solară uimitoare,” scria tânărul.
”Prin analizarea lui cu atenţie am observat un fenomen extraordinar în penumbra din vestul nucleului, un obiect extrem de strălucitor producea o umbră vizibilă pe penunmbra petei solare. Obiectul avea o formă circulară, iar explozia de lumină a provenit din zona estică a lui şi a traversat pata solară către regiunea sudică a nucleului,” mai nota adolescentul.
Fascinat de ceea ce a observat, Juan a realizat un desen meticulos şi a trimis informaţiile unui jurnal academic din Franţa, L’Astronomie.
Deşi descoperirea sa a fost publicată, eforturile băiatului s-au pierdut în analele istoriei şi probabil nici în prezent nu s-ar fi descoperit reuşita sa dacă un grup de cercetători spanioli nu ar fi analizat arhivele istorice ale observaţiilor solare.
”Cazul lui Juan este unic, fiind singura persoană din lume care a observat în urmă cu un secol un fenomen rar: o explozie solară de lumină albă,” a declarat Jose Manuel Vawuero, din cadrul University of Extremadura din Spania.
În acea perioadă, exploziile de lumină albă erau considerate excepţionale, doar prin intermediul evoluţiei tehnologiilor observarea exploziilor solare poate fi mult mai simplu de urmărit.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: