Savanţii au dezvoltat o metodă inedită prin care pot edita gene în creierul uman

23 10. 2017, 00:00

În cercetarea neurologică era necesară editarea cu precizie, ceea ce până acum a fost imposibil. Mulţumită cercetătorilor de la Max Planck Florida Institute for Neuroscience (MPFI), se poate edita genomul neuronilor maturi, scrie Futurism.

Noua tehnică este bazată pe CRISPR Cas9, tehnologia care recent a revoluţionat genetica.

Noua tehnică a fost denumită ”vSLENDR” şi permite neuronilor să folosească un mecanism de reparare numit HDR (homology directed repair) alături de AAV (adeno-associated virus), care este nontoxic. Cercetătorii au testat tehnica pe şoarecii bătrâni care sufereau de Alzheimer şi au dovedit că poate fi aplicată, chiar şi la vârste avansate cu condiţii severe precum cea mai sus menţionată, având rezultate mulţumitoare.

Altfel spus, oamenii de ştiinţă au demonstrat că vSLENDR poate realiza editarea precisă a informaţiei genetice chiar şi în celulele nervoase, unde până acum o astfel de tehnică a fost imposibilă.

De asemenea, noua tehnică îi va ajuta pe savanţi să înţeleagă mai bine bolile neuropatologice şi aducă un plus capacităţii de a studia şi a devolta noi tratamente sau chiar tratamente inovative împotriva condiţiilor neurologice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Metoda CRISPR, ”tehnologia incerdibilă ”care modifică genele în doar câteva săptămâni, a fost testată, pentru prima oară, pe oameni. Ce vor să facă americanii

Savanţii de la Harvard şi MIT au obţinut dreptul de a folosi o tehnică genetică revoluţionară

Un nou tratament revoluţionar poate fi răspunsul la vindecarea cancerului după ce la doi nou-născuţi rezultatele au fost pozitive

Testele genetice pe embrioni: cum se fac şi cui sunt recomandate