În mod obişnuit, deplasarea metalului lichid la temperaturi mai mari de 1.000 de grade Celsius cauzează deteriorarea materialului de susţinere, limitând astfel cantitatea de energie care poate fi stocată în formă de căldură, scrie Science Alert.
Pentru a depăşi acest impediment, o echipă de cercetători de la Georgia Institute of Technology din Stanford şi de la Purdue University, din Indiana, au inventat un nou dispozitiv din material ceramic care poate face faţă dilatării şi contractării care vine odată cu temperaturile extreme. Apoi, pompa a fost izolată cu grafit şi umplută cu azot.
Alături de aceste materiale, pompa are şi un sistem de două roţi zimţate care se află la o distanţă mai mare şi care se aliniază la temperaturi ridicate, atunci când se dilată.
„Cu cât operezi la temperaturi mai ridicate, cu atât ai mai multă energie termică pentru a o converti în energie mecanică sau electrică”, a precizat Asegun Henry, de la Georgia Tech. „Dar atunci când materialele care trebuie să conţină metale devin fierbinţi, acestea devin moi, ceea ce limitează toată infrastructura”, adaugă cercetătorul.
Noua pompă permite o modalitate mai bună de a stoca energia pe care o capturăm de la Soare, putând fi folosite şi materiale precum staniu topit sau siliciu topit, care în trecut nu puteau fi utilizate din cauza punctului ridicat de topire.
Astfel, noul aparat aduce o mai mare eficienţă a centralelor solare termice, chiar şi cu 50%, reducând costurile cu 20-30%, conform estimărilor savanţilor.
De asemenea, cercetătorii consideră pe viitor că pompele care suportă temperaturi extrem de mari pot ajuta la extragerea hidrogenului din metan fără să genereze dioxid de carbon, reprezentând altă posibilitate de a folosi hidrogenul ca resursă ecologică.
Deşi materialul ceramic arată semne de uzură, experţii consideră că pentru acesta există loc de îmbunătăţiri, iar în viitor aceştia susţin că o versiune îmbunătăţită a pompei poate susţine şi temperaturi de peste 2.000 de grade Celsius.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost inaugurată prima centrală electrică solară ce funcţionează şi noaptea!