Beneficiul surprinzător al ciupercilor halucinogene poate reprezenta primul tratament eficient împotriva depresiei
Un nou studiu al cercetătorilor din Marea Britanie şi Africa de Sud au monitorizat creierele indivizilor cărora li s-a administrat psilocibina, compusul activ din ciupercile halucinogene, împotriva depresiei care nu a putut fi tratată cu metodele obişnuite. Substanţa nu doar că a redus simptomele depresiei, ci şi a avut un efect fizic, scrie Gizmodo.
Oamenii de ştiinţă au găsit schimbări în anumite tipuri de flux sanguin şi activitate cerebrală. „Scăderea fluxului sanguin din amigdala a fost corelată cu reducerea stării depresive”, au precizat cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Scientific Reports.
La studiu au participat 11 pacienţi de sex masculin şi patru de sex feminin care au fost diagnosticaţi cu depresie, cărora li s-au administrat două doze de substanţă în două săptămâni, apoi au fost monitorizaţi timp de cinci săptămâni. Toţi pacienţii au avut mai puţine simptome de depresie în prima săptămână, iar circa jumătate au prezentat îmbunătăţiri după perioada de cinci săptămâni.
Scanările creierului fiecărui pacient au scos la iveală o descreştere a fluxului sanguin şi o descreştere în activitatea cerebrală din unele zone, precum amigdele. Această zonă a fost asociată, printre alte răspunsuri emoţionale, cu frica şi anxietatea.
Totuşi, această lucrare este una mică, fără să aibă participanţi de control (sănătoşi) pentru a putea compara rezultatele obţinute la un punct de referinţă. Astfel, oamenii de ştiinţă nu recomandă în niciun caz „tratamentul artizanal” cu ciuperci halucinogene. În acelaşi timp, rezultatele sunt promiţătoare şi pot deschide calea către elaborarea unor cercetări mai elaborate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum schimbă ciupercile halucinogene creierul
Depresia ar putea fi tratată cu o substanţă extrasă din ciuperci halucinogene
Ciupercile halucinogene pot oferi beneficii medicale şi spirituale, arată un nou studiu