Prima centrală care absoarbe emisiile în loc să le producă a devenit o realitate şi poate revoluţiona industria energetică
Specialiştii au numit această invenţie „centrala care produce emisii negative”, având capacitatea să absoarbă mai mult CO2 decât produce, scrie Futurism.
Centrala din Islanda produce doar o treime din energia unei termocentrale pe cărbune obişnuite, dar reuşeşte să absoarbă şi să depoziteze sub pământ mai mult decât emite cu ajutorul unui perete de ventilatoare care absorb aerul, filtrează dioxidul de carbon pe care îl injectează în apă care apoi este pompat în pământ unde devine solid.
Procesul este simplu, produce o cantitate decentă de energie şi ajută la lupta împotriva poluării. Totuşi, printre atât de multe beneficii, există un mare impediment: costul ridicat.
În prezent, procesul costă aproximativ 30 de dolari pentru fiecare tonă de dioxid de carbon care este transformată în rocă, ce este relativ puţin. Capturarea dioxidului de carbon din atmosferă este însă o cu totul altă problemă. Creatorii islandezi doresc să reducă costul unui ciclu la 100 de dolari; numai atunci tehnologia poate fi fezabilă şi introdusă la scară largă.
Inovaţia face parte dintr-o serie mai mare de încercări de a reduce şi/sau absoarbe emisiile de CO2 din atmosferă: de la „oraşe-păduri”, unde plantele absorb cantităţile de dioxid de carbon din atmosferă, la aspiratoare uriaşe sau chiar la alte centrale electrice care nu duc la eliminarea toxinelor, toate sunt parte din efortul omenirii de a rezolva cel mai mare flagel cu care se confruntă în prezent.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Dioxidul de carbon este indicatorul cheie al sănătăţii umane
Emisiile de dioxid de carbon au atins concentraţii record. „Trebuie să acţionăm de urgenţă”