Umpluturile dentare pot fi de domeniul trecutului, mulţumită descoperirii unei proprietăţi a medicamentului Tideglusib. Dezvoltat pentru a trata boala Alzheimer, se întâmplă ca substanţa să stimuleze mecanismul de refacere al dinţilor, scrie Futurism.
Tideglusib stimulează celulele stem din pulpa măselelor, care duce la producerea dentinei, substanţa mineralizată care este mâncată de carii.
Dinţii pot regenera în mod natural dentina, dar numai cu anumite condiţii. Pulpa trebuie expusă infecţiei sau traumei pentru a declanşa producţia de dentină. Chiar şi atunci, dintele creşte doar un strat extrem de subţire – insuficient pentru a repara cavităţile apărută în urma cariilor. Tideglusib rezolvă această problemă pentru că opreşte enzima GSK-3, care inhibă formarea dentinei.
În cadrul acestui studiu, echipa a introdus în cavităţi mici bureţi biodegradabili din colagen înmuiaţi în Tideglusib. Bureţii au declanşat creşterea dentinei, iar după şase săptămâni dinţii au fost reparaţi, iar bureţii s-au dezintegrat, lăsând doar dintele sănătos.
Până acum, procedura a fost folosită doar pe şoareci, dar, aşa cum precizează Paul Sharpe, autorul acestui studiu, „utilizând un medicament care a fost deja testat clinic pentru boala Alzheimer, oferă o oportunitate reală de a introduce acest tratament în viitorul apropiat”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Conform unor noi studii, înlăturarea măselei de minte este de multe ori inutilă
Adio carii! Un gel inovator ajută dinţii să se repare singuri! (VIDEO)
Tratamentul REVOLUŢIONAR care repară şi regenerează dinţii, fără durere