Acest material revoluţionar îşi schimbă dimensiunile precum caracatiţele
Aceste animale marine, extrem de inteligente de altfel, sunt maeştri în deghizare, schimbându-şi forma şi culoarea într-o secundă, ceea ce este util pentru ambuscade. Pot imita aproape orice, de la roci la alte animale marine, scrie Science Alert.
Este lesne de înţeles că inginerii de la Universitatea Cornell, conduşi de James Pikul şi Robert Shepherd, au dorit să creeze materiale cu astfel de proprietăţi.
Materialul echipei de cercetători a fost alcătuit dintr-o plasă de fibră fixată într-un cauciuc pe bază de siliciu. Plasa este stratificată într-o manieră în care secţiunile să fie constrânse în timpul procesului de transformare, permiţând unor părţi să se extindă atunci când sunt umflate cu aer – precum muşchii caracatiţei.
„Inginerii au creat multe moduri sofisticate de a controla forma materialelor moi şi extensibile, dar am dorit să realizăm o modalitate rapidă şi uşor de controlat”, a precizat James Pikul, conducătorul acestui studiu. „Am fost inspiraţi de modul în care cefalopodele îşi schimbă textura pielii, aşa că am studiat muşchii ce permit cefalopodelor să-şi controleze textura şi le-am implementat prin elaborarea unei metode mai eficiente”, conchide acesta.
Credit: Shepherd et al., Science
Pentru demonstrarea conceptului, echipa a creat două modele: una care poate lua forma unui prundiş, iar alta forma plantei Graptoveria amethorum (imaginea de mai sus). Ambele se pot transforma dintr-o formă 2D într-o formă 3D.
De asemenea, se pot folosi şi alte materiale care au proprietăţi elastice, precum hidrogelurile.
Desigur, există şi numeroase aplicaţii militare pentru material, mai ales dacă avem în vedere că studiul a fost finanţat de armata SUA.
Vă recomandăm să citiţi şi următoatele articole:
Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile