Un pas mare în medicină: savanţii au reuşit să inverseze insuficienţa cardiacă avansată care provoacă multe decese

13 10. 2017, 08:32

Descoperirea implică „amuţirea” mecanismului care controlează dimensiunea organelor (hippo signaling pathway). Aceasta poate duce la elaborarea unor tratamente mai eficiente sau chiar la eliminarea condiţiei, scrie Futurism.

Insuficienţa cardiacă este o condiţie în care inima nu este capabilă să pompeze suficient sânge şi oxigen. Apare de obicei la persoanele care au avut un atac de cord, unde sângele şi oxigenul nu a mai ajuns la inimă, ceea ce duce la deteriorarea muşchiului inimii.

Pentru a studia această condiţie, cercetătorii au realizat experimente pe şoareci, care în ceea ce priveşte insuficienţa cardiacă sunt similari omului, făcându-i ideali pentru un astfel de studiu.

Decizia opririi acestui mecanism de reglare a dimensiunii organelor a venit ca urmare a observării creşterii activităţii în timpul unei insuficienţe cardiace. Conform lui John Leach, autorul principal al acestui studiu, oprirea mecanismului va duce la îmbunătăţirea inimii; ceea ce s-a şi întâmplat în experimente.

„Odată ce am reprodus o etapă severă de deteriorare a inimii şoarecilor, am blocat mecanismul”, precizează Leach. „După şase săptămâni am observat că inimile au revenit la funcţia normală de pompare a sângelui”, conchide cercetătorul.

Aceste rezultate aduc o veste bună numeroşilor oameni care se confruntă cu această condiţie. The centers fo Disease Control and Prevention susţine că peste 5,7 milioane de oameni doar din Statele Unite au insuficienţă cardiacă, iar jumătate dintre aceştia vor muri în următorii cinci ani din cauza bolii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

9 din 10 români nu ştiu că suferă de insuficienţă cardiacă. ”Boala se recunoaşte prea târziu”

Peste 4 din 10 români cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă. Detaliile unei boli care omoară cei mai mulţi oameni la nivel mondial

Boala rară care ucide subit tinerii: ”Este dificil de diagnosticat”

În premieră mondială, unui bărbat i-a fost implantat un dispozitiv pentru tratarea insuficienţei cardiace. Până acum nu a existat niciun tratament eficient pe termen lung