O nouă descoperire infirmă existenţa unei megastructuri extraterestre. Ce blochează de fapt lumina din apropierea stelei Tabby
Astronomii au ajuns la această concluzie după ce au observat că estomparea strălucirii este mult mai pronunţată în timpul observării realizate cu lumină UV decât cu cea infraroşie. Conform Scientific American, orice bucată de dimeniuni reduse de praf ar putea provoca estomparea uniformă de-a lungul lungimii de undă. ”Explicaţia noastră infirmă ipoteza megastructurii,” a declarat autorul Huan Meng din cadrul universităţii din Arizona. ”Suspectăm că în faţa stelei se află un nor de praf care orbitează o dată cu aceasta şi are o perioadă de orbitare de 700 de zile,” a adăugat el.
KIC8462852 se află la 1.500 de ani lumină de Pământ, iar în timpul observării a generat nenumărate intrigi şi speculaţii. În 2015 o echipă condusă de astronomul Tabetha Boyajian a declarat că strălucirea stelei s-a estompat considerabil în timpul ultimilor 5 ani, mai exact cu un procent de 22%.
Niciun tip de planetă nu ar putea estompa astfel strălucirea unei stele, astfel că cercetătorii au început să caute o posibilă explicaţie. Printre ipoteze a fost inclusă cea a unui grup de comete sau fragmente ale acestora, precum şi faimoasa teorie a megastructurii.
În cadrul noului studiu realizat de Meng şi colegii săi, steaua a fost analizată cu ajutorul luminii UV, cât şi cu cea infraroşie. În urma observaţiei au descoperit că în jurul ei se află un nor de praf ale cărui granule sunt suficient de mici pentru a nu bloca lumina stelei pe toate lungimile de undă. Deşi unul dintre mistere este rezolvat, cercetătorii vor continua să studieze steaua doarece studiul nu explică estomparea pe termen scurt a luminii cu 20 de procente, după cum a fost descoperit de NASA.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: