”Practic, am putut observa modul în care creierul drena fluide în aceste vase,” afirmă Daniel S. Reich, principalul autor al studiului. ”Sperăm ca descoperirea noastră să ne furnizeze noi informaţii privind bolile neurologice,” adaugă el.
Science Daily relatează că specialistul şi echipa sa au detectat existenţa vaselor limfatice în dura mater, membrana fibroasă exterioară a creierului. Vasele limfatice sunt importante pentru sistemul circulator al corpului. Acestea transportă limfă, un lichid incolor care conţine celule imune şi reziduuri către ganglionii limfatici. Vasele sanguine livrează globule albe către un anumit organ, iar sistemul limfatic îndepărtează celulele şi apoi le reintegrează în circuit apoi prin întregul corp. Procesul ajută sistemul imunitar să detecteze dacă unul dintre organe este atacat de bacterii, viruşi sau dacă a fost rănit.
Credit: Reich Lab, NIH/NINDS
Pentru a descoperi existenţa vaselor, dr. Reich a utilizat investigaţia cu rezonanţă magnetică. În creierul voluntarilor a fost injectată o vopsea magnetică utilizată de obicei pentru observarea vaselor de sânge deteriorate de boli, precum cancerul sau scleroza multiplă. Moleculele de vopsea sunt suficient de mici pentru a ieşi din vasele sanguine din dura mater, dar sunt prea mari pentru a pătrunde în alte regiuni ale creierului.
În primă fază, specialiştii nu au putut observa niciun semn al sistemului limfatic, dar când au modificat indicii RMN vasele sanguine nu au mai fost vizibile, iar cercetătorii au putut observa mici linii pe suprafaţa dura mater. Rezultatele sugerează că vopseaua a ieşit din vasele sangune, a curs prin dura mater şi a pătruns în vasele limfatice.
Pentru a testa rezultatele, specialiştii au realizat noi tomografii, însă de această dată au injectat în creierul subiecţilor un nou tip de vopsea constituit din molecule cu dimensiuni mai mari, care se scurgeau cu o mai mare dificultate din vasele sanguine . Spre deosebire de prima rundă de teste, de această dată specialiştii nu au putut observa vasele limfatice. De asemenea, au descoperit dovezi ale existenţei vaselor limfatice în dura mater şi în cazul analizei ţesutului persoanelor decedate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: