Numite generic Shark Screw, aceste obiecte sunt realizate din femur sau tibie, care sunt printre cele mai rezistente oase din corpul uman, scrie Science Alert.
Deşi au mai existat încercări de a realiza tije din os uman în anii ’90, procedura lui Pastl este prima funcţională, fiind deja aprobată de oficialităţile austriece şi elveţiene.
De asemenea, spre deosebire de cele din metal, aceste tije osoase nu trebuie înlăturate – de fapt, în circa şase săptămâni, ele sunt asimilate în organismul pacientului, reducând semnificativ posibilitatea apariţiilor infecţiilor sau a respingerii obiectului străin. Conform echipei, după un an de la transplant, acestea nu mai pot fi detectate în radiografii.
În prezent, cercetătorii lucrează la crearea tijelor specializate pentru o serie de fracturi, precum cele de la picior şi de la mandibulă.
„În intervenţiile chirurgicale la mandibulă, sunt necesare şuruburi extrem de mici, de aproximativ 2 centimetri lungime, care trebuie să facă faţă presiunilor enorme”, a precizat Gerhard Sommer de la TU Graz.
Aşadar, echipa investighează şi ce forţe acţionează asupra oaselor pentru a înţelege mai bine cum funcţionează mecanica locomoţiilor şi pentru a crea tipuri de tije sau şuruburi utile pentru tratarea fracturilor. Acest aspect este esenţial, întrucât „este, în general, o mare diferenţă între a lucra cu tije de metal şi a lucra cu cele realizate dintr-un biomaterial. Principiile mecanice sunt aceleaşi, dar trebuie să luăm în considerare că materialul osos donat scade în volum în timpul sterilizării, iar la două ore după operaţie se dilată din nou în corp şi devine mai elastic”, adaugă Sommer.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Razele X rateaza fracturile ascunse
O „plastilină-minune” poate repara oasele fracturate
Oamenii de ştiinţă au identificat o metodă inedită prin care să ne ferim de fracturi
Celulele susa ar putea fi un tratament eficace impotriva fracturilor osoase