Home » Știință » De ce omenirea nu va ajunge prea curând pe Marte? Acţiunile lui Elon Musk, criticate dur de către cercetătorul Mark McCaughrean: ”Nu este prezentat întotdeauna adevăratul scop”

De ce omenirea nu va ajunge prea curând pe Marte? Acţiunile lui Elon Musk, criticate dur de către cercetătorul Mark McCaughrean: ”Nu este prezentat întotdeauna adevăratul scop”

Publicat: 29.09.2017
Întreaga omenire este fascinată de ideea călătoriei către planeta Marte, de colonizarea acesteia şi de doborârea unor noi bariere. În cadrul conferinţei ''Exploratorii frontierelor cosmice'', cercetătorul Mark McCaughrean, din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, a discutat despre mirajul oferit de companiile private privind călătoria către Marte, dar şi despre nenumăratele misiuni ale agenţiei în spaţiu, realizările, cât şi eşecurile obţinute.

Agenţia Spaţială Europeană este alcătuită din 22 de membri, România fiind unul dintre aceştia. Prezent în România la a cincea ediţie a Bucharest Science Festival, Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru Ştiinţă şi Explorare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, a discutat în cadrul conferinţei  ”Exploratorii frontierelor cosmice” despre parcusul agenţiei în spaţiu, misiunile spaţiale, dar şi controversa creată în jurul ideii de colonizare a planetei Marte. 

McCaughrean a oferit detalii despre viitoarele misiuni, precum lansarea Telescopului Spaţial James Webb, ce este programată pentru anul 2018, dar şi despre eşecul misiunii de aterizare a modulului Schiaparelli pe terenul marţian, din octombrie 2016. 

La un an după încheierea misiunii Rosetta, ESA trimitea pe orbita lui Marte nava spaţială Trace Gas Orbitor, scopul principal al misiunii fiind detectarea gazelor foarte rare din atmosfera planetei. Desigur, unul dintre cele mai importante gaze fiind metanul. Metanul este un gaz extrem de sensibil, fiind foarte uşor distrus de către lumina UV.  Deşi metanul ar fi trebuit să dispară din atmosfera lui Marte până în prezent, urme ale acestuia continuă să apară conform cercetărilor din 2003.  Una dintre ipotezele propuse de Mark în cadrul conferinţei este că ceva sau cineva continuă să-l producă.

Pe Marte, metanul poate fi produs în două moduri: fie există în subteranul planetei activitate vulcanică, fie este produs de existenţa vieţii marţiene.  În primele faze de dezvoltare a Pământului, în atmosferă nu exista oxigen, însă chiar şi aşa formele  de viaţă anaerobe erau prezente, chiar şi în prezent existând forme de viaţă care trăiesc în medii fără oxigen, cum ar fi cele din stomac. 

În cazul în care specialiştii vor detecta urme de metan şi sulf în atmosfera lui Marte, probabil că acesta provine din activitatea vulcanilor, însă, dacă are în compoziţie alte molecule de carbon, provine de la anumite forme de viaţă.

Unde ar putea exista viaţă pe Marte

Următoarea misiune importantă demarată de ESA pentru studierea  planetei implică aterizarea unui rover pe suprafaţa lui Marte care va putea fora pentru prima dată la doi metri adâncime în solul marţian. Conform cercetătorului Mark McCaughrean, Planeta Roşie este bombardată de radiaţii, astfel că la suprafaţă viaţa nu ar putea exista. Aşadar, ipoteza specialiştilor se concentrează pe faptul că dacă există viaţă pe Marte aceasta se află în subteran, la peste un metru adâncime, unde razele UV nu pot pătrunde. 

Unul dintre subiectele importante pe care specialistul Mark McCaughrean l-a abordat se referă la probabilitatea trimiterii oamenilor pe Marte şi riscurile unei astfel de acţiuni. El susţine că trimiterea omului pe Marte ar putea duce la distrugerea experimentelor de căutare a vieţii marţiene. ”Deoarece oamenii sunt purtători ai diferitelor bacterii şi microbi, fapt ce ar putea contamina sau chiar duce la dispariţia unei posibile forme de viaţă existente, fiind produs un genocid marţian,” declară specialistul din cadrul ESA. Acesta a fost şi principalul motiv pentru care NASA a decis distrugerea sondei Cassini, pentru protejarea lunilor lui Saturn, (Titan şi Enceladus), pe care s-ar putea afla forme de viaţă. Planul agenţiilor spaţiale guvernamentale se axează pe cercetarea  existenţei vieţii pe Marte înainte de trimiterea oamenilor acolo. 

Sursa: Space x

”Musk va trebui să lanseze > de pe teritoriul cuiva”

Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru Ştiinţă şi Explorare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, a vorbit şi despre planurile Space X de a trimite oameni pe Marte.

”Elon Musk îşi doreşte să trimită oameni acum pe Marte, nu îi pasă. Putem aduce în discuţie reglementările internaţionale. În prezent, ne aflăm în discuţii foarte aprinse cu aceste companii cu privire la trimiterea oamenilor pe Mare. În prezent, există un conflict imens între companiile spaţiale private şi cele guvernamentale. Consider că noi, ca şi comunitate spaţială, trebuie să discutăm acţiunile fiecăruia şi când au loc. Musk va trebui să lanseze > de pe teritoriul cuiva, iar dacă NASA nu va permite lansarea va fi nevoit să obţină aprobarea altei ţări,” a declarat Mark McCaughrean, în cadrul conferinţei. 

”Marte este un loc fascinant şi înţeleg dorinţa oamenilor a ajunge acolo. Dar oamenii nu vor ajunge aici atât de curând pe cât se crede. Este un drum lung de pe Pământ până pe Marte şi este mult mai complicat decât deţinerea unei rachete imense. Sunt multe ţări care deţin astfel de rachete, Elon nu este singurul care deţine o astfel de navă, ESA le deţine, SUA şi Rusia la fel, ” a adăugat cercetătorul. De asemenea, cercetătăroul a evidenţiat faptul că misiunea către Marte va fi un efort imens, astronauţii fiind nevoiţi să supravieţuiască nouă luni în gravitaţie 0 fără ca sistemul lor imunitar să se degradeze complet. Cele mai puternice exemple sunt cele ale astronauţilor de pe ISS  care se îmbolnăvesc foarte repede atunci când revin pe Pământ.

O altă problemă majoră este reprezentată de radiaţii, pe ISS astronauţii sunt protejaţi de câmpul magnetic al Terrei, dar dacă se trece de acesta, astronauţii ar putea fi într-un pericol major. De asemenea intervine şi problema apei, a hranei, atunci când primii oameni vor ajunge pe suprafaţa marţiană vor fi nevoiţi să căute apă, să foreze, să caute resurse şi un loc în care vor trăi. ”Există nenumărate întrebări la care trebuie să găsim răspuns înainte să călătorim către Marte,” a afirmat McCaughrean.

”Există un singur lucru care ucide omenirea în prezent”

În prezent, ESA colaborează cu NASA, Japonia şi Canada pentru a trimite o staţie spaţială în miniatură (Deep Space Gateway) mai întâi în apropierea Lunii, acolo unde astronauţii vor încerca să se adapteze într-un mediu îndepărtat de Pământ. În 2030, în cadrul unei colaborări între cele trei naţiuni vor începe misiunile de cercetare a planetei Marte cu navele Deep Space Transport, la bordul cărora se vor afla astronauţi ce vor cerceta suprafaţa planetei. 

Sursa: NASA

McCaughrean a punctat şi diferenţa dintre viziunile vândute de companiile private şi efectele lor asupra gândirii omenirii. ”Oamenii care ne vând noi viziuni despre spaţiu fac parte din companii private, încearcă să obţină investiţii, ca orice altă companie privată este vândută mai mult viziunea şi nu tehnologia,” a declarat Mark. 

El a infirmat teoriile existente în spaţiul public privind modul în care colonizarea planetei Marte va duce la salvarea omenirii din calea asteroizilor sau a fenomenelor naturale extreme care ar putea lovi Pământul. ”Colonizarea lui Marte, faptul că putem trimite acolo un milion de persoane nu va salva omenirea. Nu este prezentat întotdeauna adevăratul scop. Chiar dacă am transporta un milion de persoane pe Marte, 10 miliarde de persoane ar rămâne pe Pământ unde ar muri,” a adăugat Mark.

El susţine că principalul pericol al umanităţii din prezent sunt schimbările climatice şi consideră că omenirea ar trebui să rezolve problemele create aici înainte să caute alte planete pentru colonizare. ”Există un singur lucru care ucide omenirea în prezent şi de care suntem siguri, schimbările climatice. Însă plecarea pe Marte nu este o rezolvare, mai întâi trebuie să rezolvâm problemele de pe Pământ, nu există o planetă B. Ar trebui să fim foarte sceptici în ceea ce priveşte noile viziuni privind colonizarea lui Marte,” a concluzionat cercetătorul ESA. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video