Undele radio misterioase sunt emise în fiecare moment. Unii savanţi cred că ar putea fi vorba de prezenţa unei specii inteligente de extratereştri

25 09. 2017, 00:00

„Dacă avem dreptate în ceea ce priveşte rata mare de FRB-uri care au loc în orice moment, îţi poţi imagina cerul ca fiind plin cu bliţuri ca atunci când paparazzi fotografiază o celebritate”, a precizat autoarea principală a studiului, Anastasia Fialkov de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. „În loc de lumina pe care o vedem cu ochiul liber, aceste bliţuri vin în forma undelor radio”, conchide cercetătoarea.

Majoritatea FRB-urilor sunt detectate doar o singură dată. Sunt extrem de puternice şi durează doar câteva milisecunde. Apariţia lor nu poate fi prezisă, iar pentru că sunt atât de scurte şi nerepetitive, monitorizarea şi detectarea sursei este o sarcină imposibilă, scrie Science Alert.

O excepţie de la regulă o reprezintă FRB 121102, care a fost detectată pentru prima dată în 2002 şi din această sursă au provenit 34 de explozii radio de-a lungul anilor – ceea ce le-a şi permis cercetătorilor să găsească sursa, într-o galaxie aflată la 3 miliarde de ani lumină distanţă.

Fialkov, alături de colegul ei Avi Loeb, şi-au pus problema: dacă FRB 121102 nu este excepţia, ci regula, fiind reprezentativă pentru toate aceste emisii radio?

Conform modelului creat de aceştia, telescoapele de frecvenţă redusă pot detecta FRB-uri cu frecvenţe între 50 MHz şi 3,5 GHz o dată la fiecare secundă, mai ales dacă se au în vedere viitoarele telescoape.

Miza este că, „dacă studiem suficient de bine chiar şi o fracţie din acestea, putem afla ceva despre originea lor”, a precizat Loeb.

În prezent, există mai multe teorii în legătură cu formarea şi cu originea acestora, cum ar fi stelele neutronice şi găurile negre. Unii cercetători au emis ipoteza conform căreia acestea sunt emise de nave spaţiale extraterestre, ceea ce ar explica imprevizibilitatea lor.

De asemenea, FRB-urile pot forniza indicii cu privire la începutul Universului şi la ceea ce se numeşte Epoca Reionizării, unde mediul interstelar, în particular hidrogenul, devine ionizat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire DE PROPORŢII referitoare la exploziile rapide de unde radio. Este pentru prima dată când se observă un astfel de fenomen

Misterul exploziilor rapide de unde radio a fost, în sfârşit, ELUCIDAT

Explozii stranii ale undelor radio îi bulversează pe astronomi

Încearcă extratereştrii să ne contacteze? Ultimele explozii de unde radio i-au UIMIT pe cercetători