În urma celor 3.800 de lucrări de specialitate analizate, cercetătorii au găsit printre cele 27 de virusuri, precum Zika, şi alţi patogeni care până acum nu au fost studiaţi ca infecţii cu transmitere sexuală, scrie Science Alert.
Totuşi, este important de menţionat că purtarea unui virus nu duce neapărat la o infecţie. Chiar şi aşa, noul studiu scoate la iveală uşurinţa cu care virusurile sau particule de virusuri (precum ARN-ul acestora) pot fi transmise sexual, existând temeri şi în ceea ce priveşte afectarea fertilităţii şi a dezvoltării embrionice, mai ales în cazul virusului Zika.
Cercetătorii nu au descoperit că ar există o singură strategie prin care aceştia ajung din sânge în fluidul seminal. Din această cauză, se speculează că populaţia de virusuri care poate trece din sânge în fluid seminal, apoi transmis prin sex, este chiar mai mare de 27.
Este evident că acest studiu ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri, dar este un pas spre o nouă abordare atât în ceea ce priveşte analizarea virusurilor, cât şi în ceea ce priveşte înţelegerea mai bună a bolilor cu transmitere sexuală.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Virusuri şi bacterii periculoase despre care omenirea credea că sunt eradicate revin la viaţă
O nouă aplicaţie poate determina virusurile cu care a fost infectată o persoană în timpul vieţii