Mai mult, aceştia au reuşit să crească culturi în zone cu condiţii mai puţin ideale pentru agricultură cauzate de lipsa ploilor şi de temperaturile ridicate, scrie NEXTSHARK.
Realizarea a fost prezentată la United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) pe 15 septembrie, care a avut ca tematică oprirea deşertificării la nivel global şi la care au participat 100 de ţări. Locul ales de specialişti a fost oraşul chinez Ordos care se află în Deşertul Gobi, în Mongolia Interioară, situată în nordul Chinei.
Tehnologia din spatele inovaţiei a fost dezvoltată de Universitatea Chongqing Jiaotong. Savanţii au creat o pastă dintr-o substanţă găsită în membranele celulare vegetale, care amestecată cu nisip este capabilă să reţină apa, nutrienţii şi oxigenul.
Astfel, în doar şase luni, peste 200 de hectare de nisip sunt transformate în teren arabil care poate susţine culturile de porumb, roşii, floarea soarelui şi sorg (cereală care creşte în zone aride utilă pentru fabricarea pâinii).
De asemenea, există un proiect de reîmpădurire, care are miza de a împăduri jumătate din terenul deşertic degradat.
În ceea ce priveşte fezabilitatea, profesorul Yang Qingguo de la Universitatea Chongqing Jiaotong a precizat că „preţul materialelor artificiale şi a maşinilor pentru transformarea nisipului în sol arabil este mic comparativ cu agricultura controlată”.
Cercetătorii doresc să-şi extindă proiectul în această toamnă, cu un plan de a transforma alte 200 de hectare de deşert. În următorii ani, savanţii sunt încrezători că pot transforma 13.000 de hectare în teren arabil.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: