Astronomii au descoperit un tip rar de exoplanetă care lasă în urmă o dâră de lumină
Exoplaneta este aproximativ de aceeaşi dimensiune ca planeta Neptun (şi de patru ori mai mare ca Pământul). Văzută cu ajutorul razelor ultravioletelor, planeta lasă în urmă o dâră de lumină, astronomii precizând că aceasta seamănă cu o cometă, scrie Science Daily.
Acest fenomen, detectat în 2015 de astronomii de la Universitatea din Geneva, se poate datora proximităţii planetei de steaua sa. Altfel spus, planeta îşi pierde atmosfera bogată în hidrogen din cauza temperaturilor ridicate. Acest nor de gaz lăsat în urmă absoarbe radiaţii ultraviolete de la stea, de aceea acesta se poate vedea prin lentilele telescopului Hubble care sunt capabile să observe radiaţii UV.
Aceste date iniţiale au fost extrapolate cu un model numeric pentru a prezice forma şi dimensiunea norului, ajungând la concluzia că urma lăsată de mişcarea de rotaţie a planetei în jurul stelei sale se întinde pe zeci de milioane de kilometri.
De asemenea, noul studiu a confirmat că urma se datorează pierderii de hidrogen atmosferic speculată de cercetători în urmă cu doi ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au descoperit o planetă apropiată care poate susţine viaţa
Un grup de astrofizicieni a găsit o planetă care poate susţine viaţa într-un sistem solar apropiat
Premieră în astronomie: un nou obiect cosmic descoperit poate duce la găsirea vieţii extraterestre