Dintre toate alternativele de energie regenerabilă, utilizarea hidrogenului este probabil cea mai curată. Arderea hidrogenului produce doar apă ca produs secundar. În acest sens, este cu adevărat o sursă regenerabilă. Totuşi, fabricarea unei pile de combustie la o scară largă a reprezentat o problemă, din cauza costurilor mari şi complexităţii pe care o implică acestea, scrie Futurism.
O echipă de cercetători de la Argonne National Laboratory din Illinois, împreună cu savanţi de la Institutul de Fizică şi Tehnologie de la Moscova, au elaborat o metodă alternativă de a produce combustibil de hidrogen. Cheia a fost producerea hidrogenului din apă, utilizând o combinaţie de lumină solară şi lipide fotosenzitive. Lucrarea a fost publicată în jurnalul ACS Nano.
Acest nou studiu poate oferi o metodă fezabilă de utilizare a oxigenului drept combustibil. De asemenea, este posibil să se obţină hidrogen din apă cu ajutorul luminii solare, utilizând compuşi speciali precum oxid de titan pentru a acţiona drept fotocatalizatori. Cercetătorii au introdus o proteină fotosenzitivă în nanodiscuri – realizate din fragmente circulare – ale membranelor celulare compuse dintr-un strat dublu de lipide – pentru a imita o membrană celulară.
Au folosit lumină verde şi lumină albă, iar ultima a produs de 74 de ori mai mult hidrogen. În ambele cazuri, emisiile cu hidrogen au fost menţinute într-un ritm constant timp de câteva ore.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: