Un nou set de algoritmi, propuşi de cercetători români, ar putea ajuta la identificarea mult mai precisă a celulelor canceroase

06 09. 2017, 00:05

Un grup de cercetători din cadrul Universităţii Åbo Akademi din Finlanda s-a axat pe conceptul de identificare a controlabilităţii structurale a reţelelor direcţionate. În acest caz, aceste reţele sunt compuse dintr-un set de noduli capabili să controleze aprioric anumite părţi ale reţelei. 

Cercetătorul român Ion Petre, profesor din cadrul universităţii finlandeze şi coordonatorul studiului, a reuşit să combine prin metoda sa controlabilitatea anumitor gene esenţiale ale cancerului cu medicamentele aprobate în prezent de către Food and Drug Administration din SUA. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorul, împreună cu echipa sa, au realizat un nou set de algoritmi pe care l-au implementat în cadrul unui program computerizat. 

Algortimii au fost aplicaţi analizelor cancerului la sân, a celui pancreatic şi ovarian. Pentru fiecare tip, profesorul a creat o reţea de interacţiune şi a calculat modul în care ar putea fi combinate anumite medicamente pentru tratarea afecţiunilor. Cercetătorii finlandezi au descoperit că o parte din tratamentele propuse de program sunt deja utilizate pentru aceste tipuri de cancer, în timp ce altele nu sunt utilizate în cadrul terapiilor de tratare a cancerului. 

Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports. Din echipa de cercetare au făcut parte românii Ion Petre (cercetător şi profesor – Universitatea Åbo Akademi), Eugen Czeizler (cercetător – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti, INCDSB) şi Cristian Graţie (cercetător şi profesor asistent – Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnică Bucureşti).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Ce trebuie să mâncăm pentru a preveni cancerul pulmonar
 
Decesele din cauza cancerului la colon sunt în creştere la adulţii mai tineri şi nimeni nu ştie de ce
 
Este de 50.000 de ori mai subţire decât diametrul firului de păr. Un nou tip de nanomaşinărie poate distruge celulele canceroase în 60 de secunde
 
A fost aprobat primul ”medicament viu” care va lupta împotriva unei forme grave de leucemie