Neptun în opoziţie: Fenomenul astronomic ce va putea fi observat şi pe cerul din România

04 09. 2017, 19:30

Opoziţia este un eveniment astronomic important deoarece în acest moment Pământul se află în cel mai apropiat punct faţă de Nepun. Datorită acestui fenomen, strălucirea planetei va putea fi vizibilă pe cerul din România, informează Earth Sky. Desigur, Neptun este a opta planetă de la Soare, aşadar lumina sa nu va fi extrem de puternică.  Chiar şi aşa, din România, Neptun va putea fi observat între orele 22:14 şi 04:08. Apogeul va fi atins la 01:15, atunci când planeta se va afla 37 de grade deasuprea orizontului din zona sudică. Observată de pe Pământ, planeta se va afla în faţa constelaţiei Vărsătorului. 

În timpul opoziţiei lui Neptun, Luna plină va eclipsa lumina planetei între 5-6 septembrie

Neptun este una dintre singurele planete din Sistemul Solar care nu poate fi vizibilă cu ochiul liber. Planeta are o strălucire de cinci ori mai slabă decât steaua cu cea mai slabă lumină care poate fi observată pe cer noaptea. Chiar şi în cazul în care utilizaţi un binoclu şi o hartă detaliată a cerului pentru a putea observa planeta Neptun, lumina acesteia va fi extrem de slabă. Mulţi observatori ai cerului vor putea detecta cu o mai mare uşurinţă steaua Lambda Aquarii, iar la o distanţă mică de aceasta poate fi regăsit şi Neptun

Ca mărime, planeta Neptun se află pe locul patru după Uranus, echivalentul diametrului a patru planete Pământ. Aşadar, Neptun va putea fi observat doar cu ajutorul unui instrument optic şi a unei hărţi stelare. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Un fenomen uimitor produs pe planetele îngheţate a fost recreat de cercetători în laborator. Cum se formează ”ploile de diamant”
 
NASA scoate la iveală detalii fascinante despre piticele cenuşii, ”stelele eşuate” care reprezintă un mister al astronomiei
 
40 de ani de la lansarea primei misiuni Voyager. Unde se află acum sondele şi ce au descoperit până în prezent
 
Au şi alte planete eclipse totale de soare?