Acest studiu a fost prezentat la cea de a patra ediţie a Conferinţei Internaţionale de Tehnologii Cuanticii ţinute la Moscova, unde cercetătorul Mikhail Lukin de la Universitatea Harvard a surprins prin prezentarea unui dispozitiv care foloseşte 51 de qubiţi, un record în lumea computerelor cuantice.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, „vedeta” trebuia să fie studiul savanţilor de la Google, în care îşi prezentau dispozitivul cu 49 de qubiţi, scrie Science Alert.
Computerele cuantice sunt considerate a fi parte din următoarea generaţie de de tehnologie computaţională, întrucât pot folosi „poziţiile” intermediare ale particulelor cuantice pentru a accelera capacitatea de procesare. Elaborarea unui asemenea dispozitiv nu ar însemna schimbarea unui dispozitiv mai lent pentru altul mai rapid, ci este mai degrabă o chestiune ce ţine de esenţă. În computaţia de acest fel, va apărea superpoziţia cuantică – acel nor de probabilităţi pe care o particulă îl ocupă înainte să-i observăm existenţa stabilită în una dintre cele două stări/situaţii, cunoscute şi în tehnologia computaţională tradiţională: 0 şi 1.
Această a treia stare este esenţială în problemele complexe, care sunt foarte dificil de rezolvat pentru computerele standard, necesitând timp şi fonduri ridicate, precum serverele.
Dispozitivul celor de la Harvard se bazează pe un şir de atomi de rubidiu la temperaturi foarte joase ţinuţi în loc de magneţi şi lasere.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Primul computer cuantic a fost achiziţionat cu 10 milioane de dolari!
Revoluţie în tehnologie: în viitorul apropiat vom avea calculatoare mult mai puternice