VIDEO. Intervenţie chirurgicală inedită: un muzician a fost operat pe creier în timp ce cânta la saxofon

02 09. 2017, 18:00

This browser does not support the video element.

Fabbio, profesor de muzică, a fost diagnosticat cu tumoare pe creier în 2015, la vârsta de doar 25 de ani. Tumoarea era benignă, dar exista o mare problemă. Aceasta se afla direct pe regiunea din creier care era importantă pentru procesarea sunetelor, scrie Science Alert.

Soluţia a fost de a îl ţine pe Fabbio treaz cântând la saxofon în  timp ce medicii îi înlăturau tumoarea.

Echipa a fost condusă de Web Pilcher, de la University of Rochester Medical Center, profesor de neuromedicină. Împreună cu colegul său, Brad Mahon, a elaborat un program de „cartare” a creierului pentru pacienţii care urmează să fie operaţi.

„Înlăturarea unei tumori din creier poate avea consecinţe semnificative în funcţie de localizarea sa. Atât tumoarea, cât şi operaţia de eliminare, poate afecta ţesutul şi comunicarea între diferitele părţi ale creierului. De aceea, este foarte important de a înţelege cât de mult este posibil cu privire la fiecare pacient în parte înainte de a-i duce pe masa de operaţie”, precizează Pilcher.

Astfel, fiecare creier trebuie analizat individual, întrucât creierul fiecăruia este unic în anumite privinţe. În acest caz, cei doi cercetători au avut nevoie de ajutorul expertei în cogniţie muzicală Elizabeth Marvin, de la Eastman School of Music din Rochester. Împreună, cei trei au reuşit să creeze o hartă 3D a creierului muzicianului.

Următoarea provocare a fost determinarea modului în care pacientul putea cânta la saxofon. În cadrul procedurii, acesta trebuia să stea pe o parte, ceea ce i-ar fi comprimat un plămân, neputând sufla la capacitate maximă. Mai mult decât atât, inhalarea adâncă pentru note lungi ar fi cauzat extinderea creierului în afara craniului deschis în timpul operaţiei.

Cu ajutorul lui Marvin, Fabbio a creat un o versiune a unui cântec popular coreean care avea nevoie doar de inhalări scurte.

În timp ce chirurgii înlăturau tumoarea, Fabbio a efectuat activităţi de vorbire care au fost stabilite de echipă şi care există şi la alţi pacienţi operaţi pe creier pe viu. Apoi, după ce tumoarea a fost înlăturată, iar operaţia era încă deschisă, Fabbio a cântat la saxofon pentru a vedea dacă totul a mers conform planului.

„A cântat fără greşeală, iar când a terminat toţi medicii l-au aplaudat”, conchide Marvin.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Operatie pe creier facuta in Apuseni acum 4500 de ani!

Descoperire STRANIE în interiorul unui ovar al unei tinere de 16 ani. Medicii credeau că este vorba de o simplă tumoare

Cancerul ce afectează creierul: care sunt cauzele, ce simptome are şi cum se tratează

Legătura dintre studiile superioare şi tumorile pe creier