A fost aprobat primul ”medicament viu” care va lupta împotriva unei forme grave de leucemie
În cadrul noii terapii, propriile celule ale pacientului sunt transformate într-un ”medicament viu,” acestea reuşind să ţintească şi să distrugă afecţiunea, informează NY Times. Tehnica face parte dintr-un nou tip de imunoterapie care spijină sistemul imunitar prin intermediul medicamentelor sau a altor terapii să oprească dezvoltarea bolii şi chiar în unele cazuri să o vindece.
Terapia creată de Novartis a primit aprobare pentru a fi utilizată pe copii şi adulţi tineri care suferă de o formă gravă a leucemiei (leucemie acută limfoblastică b) care nu reacţionează la tratamentele standard. Potrivit F.D.A., boala este ”devastatoare şi mortală”.
Deoarece noua metodă denumită Kymriah are efecte secundare puternice, precum scăderea rapidă a tensiunii arteriale, F.D.A. a cerut ca medicii şi spitalele în care va fi efectuată să fie instruiţi şi să conţină medicamentele necesare combaterii efectelor secundare.
Noul tratament va costa 475.000 de dolari, însă compania producătoare a declarat că în cazul în care pacientul nu răspunde la tratament în prima lună, nu va percepe niciun ban. De asemenea, compania a declarat că va furniza ajutor financiar familiilor care nu au asigurare de sănătate.
Aprobarea a fost acordată după ce în urma testelor realizate pe 63 de copiii şi adulţi a fost obţinută o rată a remisiei de 83%. Pentru tratament este necesară extracţia celulelor T din fluxul sanguin al pacientului, acestea sunt apoi îngheţate trimise către compania Novartis pentru modificare genetică, îngheţate din nou şi trimise din nou către centrul medical unde sunt implantate în pacient. Întregul proces durează aproximativ 22 de zile.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: