Un nou record în fizică a fost stabilit după ce o echipă a răcit molecule aproape de zero absolut

31 08. 2017, 09:07

Noul record a fost stabilit de cercetătorii de la Centre for Cold Matter al Imperial College London, scrie Science Alert.

Atomii care sunt mai imobili sunt mai reci, astfel, procesul de răcire Doppler poate face particulele atât de reci încât energia pierdută prin emisia fotonilor este echilibrată cu energia pe care atomii o primesc în „capcana” stabilită de cercetători cu ajutorul câmpului magnetic. De asemenea, a fost nevoie de un sistem mai puţin complex, deoarece studiile precedente au scos la iveală că atomii, într-un sistem complex, nu răspund la tehnica de răcire Doppler într-un mod eficient.

Aşadar, reţinerea moleculelor într-un câmp magnetic şi cu ajutorul laserelor a fost doar prima etapă. Pentru a trece dincolo de limita Doppler, cercetătorii au folosit o a doua tehnică numită „răcirea Sisif”. În mitologia greacă, Sisif, era regele blestemat care trebuia să împingă un bolovan până în vârf, iar de acolo bolovanul re rostogolea, Sisif luând-o de la capăt, iar şi iar. Pe această idee au mers şi cercetătorii, unde au „epuizat” de energie moleculele.

În loc de munte, fizicienii au folosit o pereche de lasere opozante polarizate într-un asemenea mod încât forţau particule pe „dealul de energie”, pierzând avântul pe care îl aveau.

Temperatura de aproape zero absolut permite savanţilor observarea particulelor în mare detaliu, scoţând la iveală comportamente bizare ale materiei astfel încât savanţii să studieze modul în care forţele care le ţin apar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Temperatura electronilor poate scădea până la zero absolut, iar efectele acestui fenomen sunt extraordinare

După mai bine de 100 de ani de dezbateri, s-a ajuns la concluzia că 0 absolut este imposibil din punct de vedere matematic. Inclusiv Einstein a încercat să rezolve dilema

Cele mai reci molecule din lume, obţinute într-un laborator MIT. Temperatura lor este mai scăzută decât cea a spaţiului

Primele molecule de ARN au folosit compartimentarea pentru a se proteja de moleculele mutante