Inovaţie excepţională a cercetătorilor: au creat fire care creează energie electrică
Astfel, cu ajutorul acestor şnururi, orice mişcare poate genera energie electrică, de la la valurile oceanelor la mişcările omului, putând fi implementată chiar şi în haine, scrie Popular Science.
Obţinerea energiei verzi cu ajutorul energiei (mecanice) este fezabilă în prezent numai în cazul hidrocentralelor şi centralelor eoliene, dar noua tehnologie elaborată de cercetători ne aduce mai aproape de utilizarea mai variată a energiei mecanice pentru a putea fi convertită în energie electrică.
Carter Haines, împreună cu colegii săi, au folosit nanotuburi de carbon care sunt de 10.000 de ori mai subţiri ca firul de păr uman.
Acest şnur mai are nevoie de un electrolit – o substanţă care, dizolvată în apă, ajută soluţia să conducă electricitatea. Cercetătorii au utilizat apă sărată. Atunci când şnurul este întins sau răsucit, încărcătura electrică se compactează.
Aşadar, simpla respiraţie poate face ca twistron harvester, cusut pe un tricou, poate transmite semnale electrice.
Din păcate însă, nanotuburile de carbon sunt deocamdată scumpe, dar pe viitor, pe măsură ce tehnologia va progresa, această inovaţie poate fi făcută accesibilă, de la dispozitive care să înlocuiască bateriile la generarea energiei la scară industrială care să se folosească de curenţii oceanici.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Primul pas spre nanodispozitivele medicale: pânza de păianjen cu nanotuburi de carbon
Un nou pas spre creierul artificial: sinapsa din nanotuburi de carbon!