Ninge pe Marte, în fiecare noapte! Cum se produce fenomenul incredibil detectat pe Planeta Roşie
This browser does not support the video element.
Fenomenul are loc doar în zona umbrită a planetei Marte, informează IFL Science. Pentru ca fenomenul de ”microexplozie a gheţii” să aibă loc, norii trebuie să se afle la o distanţă apropiată de sol (la aproximativ 1-2 kilometri de suprafaţa marţiană).
Conform cercetării recente, mecanismul exploziilor bruşte de zăpadă au afectat ciclul meteorologic al planetei din ”trecut şi în prezent”. Noaptea, pe Marte temperaturile pot ajunge şi la -73 de grade Celsius la ecuator şi -125 de grade Celsius la poli. Însă atunci când este expusă luminii solare, apa de la ecuator se evaporă, formându-se nori la altitudini joase.
În perioada temperaturilor scăzute din timpul nopţii, apa din norii aflaţi la altitudini joase se cristalizează rapid, iar curenţii de aer instabili produc căderi dramatice ale cristalelor de apă îngheţată către sol. Din nefericire până în acest moment niciunul dintre roboţii aflaţi pe Marte nu a reuşit să surprindă evenimentul. ,,Furtunile de zăpadă ar putea avea loc chiar deasuprea rover-ului Curiosity, însă nu au fost detectate,” a declarat Aymeric Spiga, principalul cercetător din cadrul studiului, adăugând că indirect ”precipitaţiile de zăpadă au fost observate doar de sonda de aterizare Phoenix, prin intermediul laserului LIDAR”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: