Un nou studiu rescrie tot ce se ştia despre dezvoltarea embrionilor la mamifere
Crearea organului reproducător feminin este astfel un proces activ care implică distrugerea ţesutului primitiv masculin numit canalul wolffian, scrie Science News.
Ceva similar există şi la femei, numit canalul mullerian, care se va dezvolta devenind organul reproducător al femelelor. În fazele incipiente ale embrionului, acestea două sunt prezente.
Studiul de acum 70 de ani a indicat faptul că testosteronul şi un hormon care împiedică dezvoltarea canalului mullerian şi care menţine canalul wolffian sunt necesare pentru apariţia animalelor de sex masculin. Dacă aceşti hormoni lipsesc, canalul mullerian, organul reproducător feminin, se dezvoltă de la sine.
Noul studiu demonstrează că femelele au o cale de a asigura că nu vor dezvolta organul masculin, acest lucru având loc cu ajutorul proteinei COUP-TFII.
Echipa de cercetători, condusă de Humphrey Yao de la National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite, a dezactivat această proteină, rezultând în menţinerea canalului wolffian. Conform teoriei general acceptate, acest lucru nu trebuia să se întâmple. Ceea ce trebuia să aibă loc este eliminarea de la sine a canalului wolffian în lipsa hormonilor. Studiul, fiind unic şi în fază incipientă, mai are nevoie de alte cercetări pentru a înţelege modul în care proteinele interacţionează cu hormonii masculini.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Premieră în ştiinţă: savanţii au reuşit să modifice genetic un embrion uman
A fost descoperit cel mai vechi embrion de dinozaur
Testele genetice pe embrioni: cum se fac şi cui sunt recomandate